До 3 месеца калта в Китайския квартал в Благоевград трябва да стане на асфалт

Снимка: Infomreja.bg

Става дума за полагането на асфалт на така наречената улица „Елин Пелин“

Лунният пейзаж в Китайския квартал в Благоевград трябва да бъде готов до 3 месеца.

Става дума за полагането на асфалт на така наречената улица „Елин Пелин“ в центъра на Благоевград непосредствено до Трето основно училище.

Кварталът е наречен от местните „китайски“ заради презастрояването на малка площ. 6-етажни сгради на разстояние 4 метра една от друга образуват малкия квартал, в който паркоместата са мираж.

Улицата съществува под формата на огромни кратери и кал, а преминаването от едната до другата страна е възможно само с гумени ботуши.

Първа копка на улицата бе направена през май 2021 г. от заместник-кмета Ясен Попвасилев повремето на мандата на Румен Томов. Тогава е сключен договор за изпълнението на обществената поръчка с фирмата „ ВИП Трейд енд Билд“ ЕООД под ръководството на Николай Динков с прякор Нинджата.

Днес – на пресконференция, свикана от кмета на Благоевград – Илко Стоянов, стана ясно, че представители на Общината са имали среща на самата улица с представители на фирмата, но те не са дошли. На тази среща Общината е трябвало да връчи Акт 11 или така нареченото „разрешително за възобновяване на строежа“ на улицата, тъй като вече е заплатен аванс на фирмата. Причината да се „възобнови“ строежът е, че преди повече от година той бе прекратен след като улицата бе грандиозно разорана и оставена на коловози заради навлизане на тежкотоварна техника при построяването на нова сграда в квартала. Не обаче по вина на фирмата, а поради сгрешен проект от страна на Общината - поради несъответния на работните коти на бордюрите и входните площадки.  Той обаче към настояще е готов, както и изготвения акт. Съгласно сключения договор по ул. „Елин Пелин“ следва да бъдат изградени тротоарни настилки, улично осветление, както и да бъде положен асфалтова настилка.

„Обръщам се чрез вас – медиите, и каня представител на фирмата да дойде да си получи разрешителното и да започне работа“, каза Стоянов.

До три месеца след получаването на разрешителното улицата трябва да бъде готова – с положен асфалт, маркировка и тротоари. Ако до тогава калта не бъде превърната в асфалт, кметът ще прекрати договора и ще се наложи обявяването на нова обществена поръчка и така – до безкрай.

„Очаквам от г-н Динков да подходи отговорно и коректно, за да може СМР да бъдат извършени качествено и в срок. Ще добавя, че на фирмата има преведен аванс още по времето на управление на предходния кмет Румен Томов“, коментира Стоянов.

Стоянов предупреди, че индексация на заложените цени за изпълнение на строежа няма да има.

Междувременно жители организират подписка за незабавното асфалтиране на улицата, тъй като не само газенето в калта, а и пренасянето ѝ в домовете и общите части надминава търпението на обитателите.

От две години чакаме за акта. Вчера в 14 ч. от Общината ми се обадиха, за да ми кажат, че днес в 10 ч. имаме среща за връчване на акта. Аз съм в чужбина. Няма как да дойда. А и работят с още 5 общини, не ми е само Община Благоевград на главата“, това коментира Николай Динков пред ИНФОМРЕЖА.

Той обясни пред наш репортер, че улицата няма как да бъде асфалтирана и с поставено осветление докато не бъде завършена новостроящата се сграда на нея.

Вторият мотив е, че в момента поради все още неподходящи температури – асфалтовите бази не работят, включително и тази, която е собственост на самия Динков.

Третият проблем е неуредица в проекта, отнасяща се до входовете на сградите.

И четвъртия и най-важен аргумент е свързан с цената на асфалта, а именно – в поръчката са заложени по 100 лв., а днес цената е с 50% по-висока. Между 150 и 180 лв. струва тон асфалт като Динков заяви, че е готов да постави такъв на цена, която не включва транспорта, но да завърши обекта. Това означава обаче, че над стойността на обществената поръчка трябва да бъдат добавени още около 20 000 лв. за около 200 тона асфалт, и то на "преференциални" цени. Фирмата е уводомила писмено Общината за което.

„Общината би предпочела да прекрати поръчката, но не и да плати тези средства, така стана и с друг обект в града, по който работехме, където трябваха допълнително 10 000 лв.“, каза Динков.

Авансът, който фирмата е получила от общината е 13 000 лв., а самата фирма е застраховала обекта за 20 000 лв. и досега е на загуба, тъй като обещанието било, че актът ще бъде готов до 5 дни след встъпването на Стонов на кметския пост, а са минали 2 г.

Динков заяви, че проблемът с улицата не е проблем между него и кмета Стоянов, а по скоро между проектантите в Общината и фирмата, тъй като изначало в проекта е заложено улицата да бъде направена, но не изцяло. Тоест – само една част от нея да бъде завършена, а останалата дори не е заложена в проекта, за което след това ще бъде набедена фирмата.

Динков каза, че дори стълбовете за уличното осветление са поръчани и готови, ала докато горе изброените фактори – строеж, асфалтови бази, неуредици в проекта и индексация на цената на асфалта, не бъдат решени, то улица няма да има. А самата идея за нова обществена поръчка път предвещава поне година липса на асфалт.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK