На тържествена сесия на ОбС наградиха млади таланти от Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Тържествената сесия бе открита от председателя на ОбС – Благоевград

С тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград продължи втората част от празничната програма по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на вчерашния 5 октомври.

По време на празничното заседание кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков връчиха ленти и плакети на новоприсъдени почетни граждани на Благоевград. Носителите на призванието са Даниела Симидчиева, призната за жената с най-висок IQ резултат в света през 2005 година, акад. Пламен Карталов, който е сред основателите на Камерна опера – Благоевград, Спас Бащенски, който бе награден за принос, гражданска позиция и обществена ангажираност в развитието на града. Посмъртно със званието “Почетен граждани” е удостоен и Кирил Михайлов.

Тържествената сесия бе открита от председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, който поздрави присъстващите в залата на ДТ „Никола Вапцаров“.

Значимостта на датата 5-и октомври и огромния принос на борците за свобода подчерта в словото си и кметът Илко Стоянов.

„Днес за нас, чиито корени са дълбоко свързани с Пиринския край, е истинският ден за размисъл. Преди 110-години, в резултат на безусловния избор и непоколебимата воля на предците ни, идва желаният резултат, който векове наред е бил блян, копнеж, пътеводна звезда.

5 октомври е празник, но нека не забравяме, че пътят до него е пропит със страдания, с болка, с кръв, но никога с липса на вяра.

Именно тя – вярата, е онази, която не е позволила българската идентичност да бъде унищожена. Именно тя прави възможен днешния ден!

34 години по-късно горноджумайци и хората от Пиринска Македония застават наравно до своите събратя от освободената част от България през 1878 година.

И ние днес, само можем да предполагаме мащаба на усилията по пътя към победата, на майчината мъка по поеничарени синове и озлочестени дъщери, на непоколебимостта на бащите, които с телата си са поемали удари, куршуми, за да бранят своите рожби.

5-и октомври е финалният щрих на дълго водени и изстрадани борби – борби, донесли не само физически, но и емоционални травми за българите, родили се тук и борили се за свободата на Пиринския край.

И нека, когато тържествено се поздравяваме, запазваме минута мълчание, свеждаме глави в знак на признателност към героите, знайни и незнайни, чиито кости са положени в черната земя, да не забравяме какво е да бъдем свободни.

Преди 110 години изгрява яркото доказателство, че само, когато сме сплотени, само когато сме заедно, можем да преодолеем трудностите, предизвикателствата, подтисничеството.

И нека днес, в името на предците ни, но и в името на нашите деца, не позволяваме завистта, междуличностните и политическите противоборства да надделеят над идеала да бъдем единни.

Като човек, искам да вярвам, че всеки един от нас носи някъде дълбоко в себе си непоколебимата воля, онзи героизъм, онази всеотдайност, която е давала вярната посока на нашите предци!

Уважаеми съграждани, честит празник!

Да живее свободна и независима България!“, каза в словото си кметът Илко Стоянов.

По време на сесията бяха връчени грамоти за проявена инициативност, постигани високи резултати и съществен принос за изпълнението на конкретна професионална задача на служителите в ОД на МВР, в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и 3-то Бригадно командване - Благоевград.

В рамките на тържественото заседание бяха връчени и стипендии на 10 даровити деца.

В програмата взеха участие възпитаници на новооткритата  школа по актьорско майсторство „Имало едно време“, трогателни бяха изпълненията на Константина Димитрова и Стилиян Спасов - възпитаници на Христина Кацарска.

Сред гостите на тържествената сесия бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Областният управител на Благоевград Николай Шушков, директори на институции, общински съветници, представители на културни и учебни заведения,  граждани.

Тържествената програма по повод 5-и октомври завърши с концерт на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“. Творците за пореден път успешно пресъздадоха сценичното изкуство по уникален начин пред препълнената от публика зала „Пейо Яворов“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK