СЛЕД СБЛЪСЪЦИТЕ: Двамата задържани на протеста вече са на свобода

Снимка: Труд

Единият беше арестуван заради носенето на газов пистолет

Последиците от опита за щурм на парламента - ранени служители на полицията, ранени протестиращи и двама задържани.  След ескалацията на напрежението в сряда, екипи на Спешна помощ в София са прегледали няколко души. Не се е наложило да бъдат транспортирани до болници. Състоянието на пострадалите при протеста – и полицаи, и демонстранти, е стабилно и няма опасност за живота им.  Колкото до арестуваните – сред тях е и 53-годишният мъж, който в навечерието на Нова година беше задържан с граната с центъра на София. А камерата на NOVA в сряда засне и депутат, който влиза в пререкания с полицията при първия опит за щурм.

Първият опит за щурм на сградата на Народното събрание. След като протестиращите стигат до парадния вход, към тях се присъединява и депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев. Освен отвън с полицаите, народният представител влиза в пререкание и вътре – в парламента, с колеги депутати и служители на НСО. 

Денонощие след сблъсъците успяхме да разговаряхме с Ангел Георгиев. "Нямахме никакво пререкание с полицията. На всеки протест, когато има много хора, хиляди хора, десетки хиляди, които искат да водят диалог с властта, да изкажат своите виждания, своите болки, да изкажат какво не е наред в страната – в случая за зеления сертификат….. винаги е нормално да има някакво напрежение. Протестът протече по един от възможно най-добрите начини", категоричен е Ангел Георгиев, ПП „Възраждане”

А опитът да влезе през парадния вход, въпреки че депутатите обичайно използват северния, народният представител обясни така: "Ние е нормално да искаме да влезем през най-близкия вход, за да се срещнем с хората, които са на метри .. а не да обикаляме през цялата сграда и съответно тези хора после да ги изгубим в тълпата".  

Колкото до арестуваните, и двамата бяха отведени от полицията още преди началото на сблъсъците. Единият беше задържан заради носенето на газов пистолет, като днес стана ясно, че преди задържането си е произвел два изстрела във въздуха. Обвинен е в хулиганство.

Вторият задържан е 53-годишният Милен Методиев. Той влезе в новините и навръх нова година, когато го задържаха в центъра на София с учебна граната. В сряда, в колата с която е дошъл, е открит пълнител с бойни патрони. Няколко дни преди демонстрацията пък предупредил в социалните мрежи, че ще присъства на нея. И двамата задържани вече са освободени.  /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK