Янев очаква да е премиер на следващия служебен кабинет

Призна, че служебното правителство е влязло и в нетипични функции

Стефан Янев обяви, че очаква да бъде начело и на следващото служебно правителство. По думите му, ще има промени в състава на третия служебен кабинет на президента Румен Радев. Призна, че служебното правителство е влязло и в нетипични функции като предложението за актуализация на бюджета.

Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство, заяви Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по време на откриването на учебната година в Габрово.

Предвид ситуацията, знаете, с развитието на политическия процес, нито 45-тия, нито 46-ия парламент успяха да излъчат стабилно парламентарно мнозинство, не успяха да излъчат правителство. Така че, в изпълнение на Конституцията, президентът мисля, че вече е подписал указ, който ще влезе в сила от утре и съответно ще имаме едно ново служебно правителство, допълни Стефан Янев, цитиран от БНТ.

Винаги трябва да очаквате промени, такъв е животът, нека да видим Указа публикуван и тогава да говорим, да не се окаже, че е нещо преди вятъра, допълни Янев.

На въпрос дали ще има служебни министри от сегашното служебно правителство в нова политическа формация, той отговори:

Вижте, аз съм в момента изпълняващ длъжността министър-председател на служебното правителство, основната задача на служебното правителство, знаете, макар и да не е ограничено по Конституция, но при липсата на Парламент и смислена законодателна инициатива, която да определя нови политики, основната задача е да произведе поредните избори. Наистина, в нашия случай за първи път, три последователни избора в една година, което означава, че в тази предизборна ситуация ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и еднакво отговорен към всички политически формации. Дали са нови, или стари - третирането ще бъде по един и същи начин и подготовката и участието на тези формации ще бъде в рамките на закона и това, което обикновено се прави.

Дали ще има, или няма да има нови политически формации, това преди всичко зависи от хората, от гражданите. Ако гражданите искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят тяхното политическо представителство според усещането, че в момента нещо липсва. Ако гражданите решат, ще има, допълни Янев.

Той коментира и оценката за свършеното дотук от служебното правителство:

С едно изречение не можем да обобщим, прекалено много неща свършихме. За съжаление, предвид политическата ситуация и развитието в последните месеци в България се наложи да извършим дори някои нетипични неща за служебен кабинет, включително и взаимодействахме с 46-ия парламент най-малкото по промяната на три основни закона: бюджетните актуализации и за държавния бюджет, и за НЗОК, и ЗДОО. Така че, в това отношение мога да кажа, че това беше важно и българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс, който да отговори на няколко от така очертаващите се кризи и че ще сме в състояние да помогнем както на здравната система да се справя със здравната криза, така и на бизнеса да продължи неговото развитие, този положителен тренд, който има в момента не само у нас, но и в целия свят.

Нас ни интересува какво се случва в България, България в момента е в икономически подем и да се създадат условия това да продължи, защото в крайна сметка ние сме взаимосвързани, съществуването, функционирането нормалното на държавата е свързано с доброто функциониране на бизнеса и икономиката, допълни Янев. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK