Състезание между студенти и бизнеси предлага Петков, за да "потегли" Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

"Благоевград има шанс да дръпне бързо напред"

Министърът на икономиката Кирил Петков, кметът на Благоевград Илко Стоянов и президентът на АУБ Дейвид Еванс проведоха работна среща на тема "Регионално икономическо развитие. Как образованието и иновациите повлияват на местната икономика". Във форума взеха участие успели благоевградски алумнита, с които бяха обсъдени възможности за икономически подем на областния център.

Проведохме работна среща – отлична, която ще даде възможност за развитието на Благоевград и идете, заложени в Плана за развитие на страната. Обсъдихме 2-3 предложения, каза кметът Илко Стоянов.

Той обясни, че ще има и състезание за индустриална зона и всяка една община ще участва в него.

Благоевград има невероятно съкровище – и това са университетите в него. Ако до този момент се е гледало само като академична стратегия, че ги има, днес обсъдихме, че това може да е част от икономическата стратегия в Благоевград. Ако вземем само всички хора, завършили АУБ, те са част от някакви индустрии и биха били идеалните хора да рекламират общината и да привличат инвеститори. С кмета говорихме да се направи и икономически борд, който включва собствениците на големите бизнеси и университетите и те да дават състезания за икономически стратегии на студентите, каза Петков пред журналисти.

Ако се използва тази енергия, Благоевград има шанс да дръпне бързо напред. Говорихме за Плана за възстановяване, където всички общини на конкурентен принцип могат да се състезават за проекти. Ако общината застане напред с младите хора, с ВУЗ-овете, с „Общини без корупция“, с бизнеса – Благоевград ще бъде икономически пример за България, допълни служебният министър.

Хубавото на дискусиите, че не е само до идеите, а всеки казва какво ще направи. Аз ще говоря с ББР, ако се направи такова състезание за студентите, ние да участваме в наградния фонд. Тази стъпка не е предизборна. Във всяка община конкурентно предимство. Звучат като общи добри приказки, но всеки от участниците обеща нещо да направи, завърши Петков.

По време на срещата в Благоевград беше коментиран и проблемът с корупцията на различни нива в страната. „Кметът Илко Стоянов твърдо застава зад стратегията „Общини без корупция“, за което му благодаря. Имаме воля и енергия да бъдем част от промяната“, коментира още Кирил Петков. 

В рамките на форума участие взеха още заместник-кметът по „Европейско развитие, образование и иновации“ Дамян Качулски, Гергана Муртова, директор на Дирекция „Икономическо развитие, ,Карина Улучева, зам.-ректор „Стратегия и институционална ефективност“, АУБ, Светозар Георгиев, основател на "Телерик",   Димитър Станишев, служител в Немското посолство и успели възпитаници на учебните заведения в Благоевград.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK