СЗО призова света да отдели 23,4 млрд. долара за борба с пандемията

Снимка: IStock

Тази сума е значително по-малка от "трилионите долари", загубени поради пандемията от коронавирус, казват от организацията

Световната здравна организация заяви, че нейният план за осигуряване и внедряване на ваксини, тестове и лечения за борба с пандемията от COVID-19 се нуждае от 23,4 млрд. долара през следващите 12 месеца, информира АФП.

СЗО призова световната общност за въпросните пари в рамките на международното партньорство ACT-Accelerator, за да се осигури световен достъп до диагностика и лекарства срещу COVID-19. Тази сума е значително по-малка от "трилионите долари", загубени поради пандемията от коронавирус, съобщиха от централата на СЗО в Женева.

„Партньорството ACT-Accelerator се нуждае от 23,4 млрд. долара, за да помогне на страните, изложени на най-голям риск по време на пандемията, да се сдобият с инструменти срещу COVID-19 до септември 2022 г.", обясниха от централата, като отбелязаха, че "тази сума бледнее в сравнение с трилионите долари икономически загуби по време на пандемията" и разходите на страните за подпомагане на възстановяването.

Стратегическият план, разработен от СЗО и нейните партньори, има за цел да осигури достъп до ваксини, лечение, тестове и лични предпазни средства в страните, където те са най-необходими. В този контекст организацията припомни, че само 0,4% от всички тестове и 0,5% от ваксините, използвани досега в света, са в страни с ниски доходи, въпреки че в тях живее 9% от населението на света.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус "за да се сложи край на пандемията, правителствата, производителите и донорите трябва да финансират изцяло ACT-Accelerator". Според него това е необходимо, за да се преодолеят неравенствата в достъпа до ваксини, тестове и лечение на коронавируса в световен мащаб. СЗО смята, че настоящият стратегически план на партньорството ACT-Accelerator ще помогне за "предотвратяване на 5 милиона потенциални смъртни случая" и ще допринесе за възстановяването на световната икономика.

"Пълното финансиране на ACT-Accelerator е императив за глобалната здравна сигурност за всички нас - времето за действие е сега", каза Гебрейесус.

"Никъде тази несправедливост не е толкова очевидна, колкото на африканския континент, където само 8% от населението е получило една доза ваксина", заяви южноафриканският президент Сирил Рамафоса.

Международното партньорство, наречено ACT-Accelerator (АКТ-Ускорител), беше официално стартирано на 24 април 2020 г. от СЗО, Европейския съюз, Франция и филантропите Бил и Мелинда Гейтс. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK