Кметът на Благоевград критикува остро "превишаването на правата" на РЗИ

Снимка: Infomreja.bg

Илко Стоянов обяви, че категорично няма да работи с РЗИ

Кметът на община Благоевград не одобрява „поведението“ на директора на Регионалната здравна инспекция.

Илко Стоянов обяви, че категорично няма да работи с РЗИ. Той е възмутен от отношението на д-р Калоян Калоянов.

Според Стоянов на заседанията на общинския кризисен щаб за борба с коронавируса, от РЗИ са представени само данните за заболели, а отношението към всички останали членове на щаба е пренебрежително.

„Държат се като орган над всички“, каза Стоянов.

Той даде пример за нарушаване на правомощията от страна на РЗИ. Д-р Калоянов е поискал писмо от кмета Стоянов за това дали служители от звено „Инспекторат“, които извършвали рутинна проверка, несвързана със спазването на мерките, притежават „зелен сертификат“.

Подобно искане е недопустимо, според Стоянов, който цитира заповедта на здравния министър и по-точно кои служители са длъжни да представят сертификат.

Повод за „конфликта“ между двете институции е именно това, че РЗИ се налагало като бухалка в обществото, каза Стоянов.

Той подкрепи всички протести пред РЗИ, един от които ще се състои днес в 15 ч. Той е организиран от хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

„Не приемам това поведение. Няма да представя нищо, което законът не изисква. Забележките ми към РЗИ са принципни, не се бъркам в работата на институциите“, каза Стоянов.

Той подчерта отново на пресконференция в Общината, че претендира само РЗИ да не превишава правата си.

Стоянов остро критикува и начина на провеждане на информационната кампания за ваксинация.

„Хората от социалния патронаж имат страх от ваксинацията. РЗИ носи отговорността за това, защото те носят правомощията за обясняване на ползите/ вредите от ваксинация“, каза Стоянов.

Той подчерта, че Общината има логистичната възможност да предостави служители за участие в проверките на РЗИ, но такава помощ досега от страна на Инспекцията не е потърсена.

До момента в Община Благоевград много малка част от служителите са ваксинирани. Тече и доброволна анкета сред служителите с питане дали са си поставили ваксина.

 

КОМЕНТАРИ

Петър13:53 - 28.10.2021
Този малоумник Стоянов напълно е полудял, как ще откаже да работи с РЗИ?! Защо не каже пред гражданите, че може да останат без Спешна Помощ и гони звеното от сградата. Защо не сподели, че иска да махне от поста Д-р Георгиев, че съставя актове на Президентския офис, че харчи Пеевските пари и е в пълна зависимост от това???!!!!!!! По време на чума пир ще прави!!! Петрички малимати!!!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK