БЛС готови да подпишат Националния рамков договор

Снимка: БГНЕС

От НЗОК са приели и предложението на БЛС да има отделен бюджет

Ако не се подпише Национален рамков договор (НРД), ще има неприятни последици. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров по време на 75-тия извънреден събор на браншовата организация в "Интер Експо Център" в София. Но, по думите му, няма причина да не се подписва НРД. Нямало нищо, което да е причина съборът на БЛС да реши да не го подпише, според него.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса, са възможност при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря, каза Иван Маджаров. Санкциите няма да се кумулират.

От НЗОК са приели и предложението на БЛС да има отделен бюджет и целенасочено финансиране за иновации като роботизираната хирургия, която се прилага в болниците. Ще могат също да се прехвърлят до 10% от леглата от една клиника в друга от същия тип. Освен това личните лекари няма да са длъжни на оповестяват на видно място мобилните си номера. Но ще трябва да посочват телефон на лекарската практика, стана ясно още от думите на Маджаров.

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни още той. Ако това не се случи, няма да има НРД в следващите 2-4 месеца и ще се работи по стария. Но това означава, че лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK