Иванов: Ние виждаме ролята си като гарант за определена насока за развитие

Снимка: бТВ

Това каза Христо Иванов след консултациите с президента

Престоят ни решения на трите партии, за да приключихме преговорите с ПП. Ние преговаряме с ПП за да ги подкрепим. Стана забавяне с преговорите по наша вина и по технологични причини. Нашите експерти трябваше да се запознаят с политиките, които пристигнаха.

Това каза Христо Иванов след консултациите с президента.

Ние виждаме ролята си като гарант за определена насока за развитие в управлението – по отношение на демократичната му привързаност, така и за придържане към Шенген, еврозаоната, НАТО, каза Иванов.

Водим разговори за нашия принос в кадровото разпределение в кабинета. Вчера обсъждахме рамката на коалиционното споразумение. Имахме бележки по отношение на това, че има определени изисквания към министрите и съветниците. Но това не е спор, а разговор, който се проведе в централата на ДБ. Срещата продължи по-малко от 40 мин. За нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Трябва да има правителство, а трудността ще настъпи след това – как ще функционира мнозинството. Трябва да дадем един голям кредит на доверие на ПП, допълни Иванов.

В рамките на следващите 12 месеца предстои два пъти да формираме 2/3 мнозинство по отношение на съдебната власт. Предстои с 2/3 мнозинство да изберем състав на Инспектората към ВСС и нова парламентарна квота във ВСС. Трябва да потърсим сериозен разговор. Ще работим за това да има дебат и той да бъде в парламента, структурно организиран, заяви Христо Иванов.

Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Ще направим необходимото за корекции в коалиционното споразумение това да не се случи. Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и той е от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи. Борисовото правителство беше кадрувало така сектор „Сигурност“, че да прикрива корупцията и престъпленията. Само че има риск да се получи напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения, каза Атанас Атанасов.

Според Атанасов някои от назначенията са били удачни, но други – не.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK