Христо Иванов пред Радев: Рестартът на прокуратурата и ВСС са част от това управление

Снимка: Прессекретариат

Генерал Атанас Атанасов заяви, че правителството е почти ясно

Българите показаха, че имат безкомпромисна защита на правовата държава. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас върховенство на правото и модернизация на страната. Те трябва да бъдат цели и приоритети на бъдещо управление, независимо от неговата формула. Двете служебни правителства създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Това отговаря на очакванията на българските граждани и е основният критерий, по който те ще дават доверие на политическите формации в бъдеще или ще го отнемат. В трудни моменти демократичните формации са показвали стъпка напред, а не встрани.

Това каза президентът Радев по време на консултациите с представители на Демократична България.

Надявам се, че ще излъчим едно управление. То изглежда без алтернативно. Макар и труден, процесът всъщност е лесен, защото нямаме друг избор. Промяната не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а като дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. Важно е, че управлението ще е без ДПС и ГЕРБ, носители на корупционния вирус.

Рестартът на прокуратурата и ВСС са част от това управление. Иван Гешев трябва да си подаде оставката. ДБ ще подкрепим в коалицията с капитала на формацията ни, която се бори за промяна – за съдебна реформа, за евроатлантическата принадлежност, присъединяването на еврозоната. Ние влизаме с този генетичен код, ние ще поддържаме тези приоритети. Трябва да удържаме демократичния център, който да не залита наляво, каза Христо Иванов.

Генерал Атанас Атанасов заяви, че правителството е почти ясно, но той е загрижен, защото секторът за сигурност изглежда дебалансиран. Той подчерта, че някои от назначенията като гл. секретар на МВР не е подходящ за позицията си.

В сектора за сигурност трябва да има добра комуникация с парламента и институциите, каза Атанасов.

Той каза, че ще предложи ограничение за СРС-тата и ползването им от прокуратурата. Атанасов подчерта и значението на Съвета за национална сигурност.

МВР успя да пречупи купения вот. Системните проблеми трябва да бъдат решени, каза Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK