Кунчев очаква да се потвърдят две съмнителни проби на острия хепатит при децата

Снимка: БГНЕС

Единият от случаите е от Софийска област, а другият - от Пловдив

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че се очаква да се потвърди наличието на вируса. Единият от случаите е от Софийска област, а другият - от Пловдив.

Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха, останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока, обясни здравният инспектор.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи, като пробите се изследват в Националната референтна лаборатория.

Кунчев посочи, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

Той обясни, че това е един хепатит, за който не се знае нито от какво е предизвикан, нито как се предава.

Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В Европейския съюз са потвърдени 253 заболели.

По отношение на пандемията от COVID-19 Кунчев бе категоричен, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия.

Според него българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

Междувременно обаче през лятото противоепидемичните мерки в Европа се облекчават чувствително. От утре отпада изискването за носене на маска по време на полет в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK