Ком. Николов за пожарите: Нещата с хеликоптерите са много деликатни, използваме ги само когато наистина се налага

Снимка: Infomreja.bg

Пожарът в Македония не е овладян

„За съжаление, огънят все още не е потушен, площта е около 350 декара, имаме два основни фронта“, обясни пред bTV инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).

Той допълни, че от 6 ч. 80 горски служители, 36 военнослужещи от Благоевград, над 20 пожарникари и доброволци се борят със стихията.

Дамянов обясни, че до трагичния инцидент се е стигнало, след като в следобедните часове излиза много силен вятър, който е пренесъл пожара във върхов и мъжете са обгазени.

„Били са без обезопасени дрехи, вижте един горски как е облечен. Цигара да му опреш на дрехата и ще се запали“, добави бащата на един от загиналите.

Дамянов обясни, че загиналите мъже не са имали маски, но при гасенето на горски пожар не е необходимо на всяка цена да имаш такава.

„Дори и да имаха защитни облекла ситуацията, в която са попаднали, е все едно, че са влезнали в пещ. От всеки инцидент можем да вадим изводи и да подобряваме организацията“, добави той.

Югозападно държавно предприятие обявява дарителска кампания, за да помогне на семействата на загиналите.

„Призовавам да спрем да палим на безумни места огън, защото това коства човешки животи“, каза още Дамянов.

Огнена стихия бушува и в Северна Македония. България изпрати огнеборци, за да помогнат за овладяване на големия пожар. В селата Пехчево и Делчево вече четвърти ден продължава битката с огнения ад.

„Вчера, още след като пристигнахме, ни бяха поставени задачи, бяхме разпределени периметъра и започнахме извършване на гасителни действия, които продължиха до тази сутрин. След малко започваме отново“, обясни комисар Георги Пармаков, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград.

Пожарът все още не е локализиран.

В съседката ни продължават да бушуват около 15 пожара. Властите предупреждават гражданите да не навлизат в горските територии, за да се предотвратят нови огнища.

През изминалото денонощие са възникнали 187 пожара на територията на страната. Продължава гасенето на някои от тях. В късните часове снощи получихме доклади, че всички пожари до момента са локализирани, като колегите продължават да обикалят по периметъра им. Положението е сравнително спокойно.

Това обясни гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Най-критичните точки в момента са в санданското село Петрово и хасковското село Свирачи. Пожарът край село Петрово е локализиран, но все още не е напълно овладян.

„Ако днешният силен вятър и високи температури не допринесат за тяхното разпалване, разчитам, че с подкрепата на армията и горските служители, които ще се включат много активно, ще успеем да ги погасим“, допълни Николов.

В борбата с огъня са се включили и десетки доброволци.

„Очаква ни много тежък ден.  Всяка секунда ще бъде ценна. Призовавам всички да бъдем много внимателни и да не палим огньове“, заяви той.

Гл. комисар Николов допълни, че вчера в гасенето се е включил един хеликоптер, очаква се скоро да се включат и други.

„Нещата с хеликоптерите са много деликатни, използваме ги само когато наистина се налага, за да не изчерпим ресурсите им и когато най-много ни трябват, да не можем да ги използваме “, допълни той.

Гл. комисар Николов коментира, че се е случвало пожарникарите да гасят по 7-8 пожара едновременно. Общо в страната има обучени 8000 пожарникари, 6500 от тях специалисти по гасене. В момента на 220 места в страната има около 1500 пожарникари, които са готови за незабавна намеса в случай на нов пожар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK