Светлан Стоев участва в срещата на министрите на външните работи на НАТО в Рига

Снимка: МВнР

Алиансът ще продължи да следи с повишено внимание действията на режима в Беларус

Министърът на външните работи Светлан Стоев участва в срещата на външните министри на страните-членки на НАТО, която се провежда днес и утре в Рига, Латвия. 

Всички министри изразиха солидарност с Полша, Латвия и Литва по повод нарастващия мигрантски натиск по границите им.

Алиансът ще продължи да следи с повишено внимание действията на режима в Беларус.

Министрите обсъдиха Русия и ситуацията в и около Украйна, подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли 2022 г. в Мадрид и следващата Стратегическа концепция, актуални въпроси на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението.

В контекста на нарастващите предизвикателства те потвърдиха валидността на двупистовия подход в отношенията с Русия – ефективно възпиране и отбрана, от една страна, и търсене на политически диалог, от друга.

В изказването си министър Стоев акцентира върху изострящата се среда на сигурност, важността на запазването на единството в НАТО, както и изпълнението на всички мерки от адаптираното предно присъствие в Черно море.

Подчертана бе необходимостта от сътрудничество с ЕС за адресиране на предизвикателствата пред сигурността, както и поддържането на каналите за комуникация с Русия отворени, с цел избягване на непредвидени инциденти. Съюзниците изразиха също пълна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и твърдата си решимост да защитят територията на Алианса, при необходимост.

Следващата Стратегическа концепция трябва да потвърди готовността на НАТО да изпълнява основния си мандат в усложнената и непредвидима среда на сигурност. Необходим е ясен баланс между бъдещ по-глобален подход на Алианса и регионалния характер на НАТО. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK