България препотвърди силната си подкрепа за дейността на Фонда на ООН

Снимка: МВнР

Откроен бе приносът на България като председател на съвместния изпълнителен съвет на три от агенциите на ООН

България препотвърди силната си подкрепа за дейността на Фонда на ООН за населението и за усилията му в регионален и световен план за постигане на целите на световната организация за устойчиво развитие „Дневен ред 2030“.

Това бе подчертано на среща в МВнР на заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова със заместник- генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението д-р Наталия Канем. Заместник-генералният секретар на ООН пристигна в София за откриването на 1 декември 2021 г. на Министерска конференция по демографска устойчивост, която за първи път събира на високо ниво под егидата на ООН страни от Европа и Централна Азия за дискусия по предизвикателствата и възможностите в следствие на демографските промени.

„Оценяваме и приветстваме Вашата визита в България, като истински вярваме, че тя ще открие нови хоризонти за засилване на сътрудничеството между България и фонда, което би било от полза не само за страната ни, но и за целия регион на Източна Европа и Централна Азия“, заяви заместник-министър Динкова.

Откроен бе приносът на България като председател на съвместния изпълнителен съвет на три от агенциите на ООН, сред които и Фондът на ООН за населението, през 2021 г. „Щастливи сме, че под нашето председателство бордът одобри единодушно техните стратегически планове за периода 2022 – 2025 г.“, заяви заместник-министърът на външните работи. Българската страна признава необходимостта от инвестиране в човешки капитал за посрещане на демографските предизвикателства, за създаване на благоприятна среда за младите хора, жените, децата и най-уязвимите групи.

Изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем даде висока оценка на задълбоченото сътрудничество и приноса на България в развитието и работата на програмите на фонда. Беше отбелязана и добрата работа на българската страна по отношение на стартирали проекта с помощта на ООН - Международен институт за развитие на младежта (PETRI) и Международната мрежа за обучение на връстници (Y-PEER) в София.

Наталия Канем приветства домакинството на София на първата по рода си регионална конференция по демография, чиито резултати ще бъдат отчетени от световната общност. Форумът е на тема „Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна” и е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Фонда на ООН за населението. На конференцията ще бъде даден старт на Десетилетие на демографската устойчивост и Алианс София – Общност на политиките и практиките за демографска устойчивост. 

Заместник-генералният секретар на ООН изрази благодарност за работата на МВнР по организиране на конференцията и за подкрепата, която българската страна продължава да демонстрира към фонда в защитата на основополагащите принципи на ООН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK