Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат

Снимка: МС, архив

Подходът на РСМ: Да стигнем бързо до решение, но без да бързаме

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област.

Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС“, каза Ковачевски.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката за нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

"Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски.

"Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори. /БТА/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK