Нинова: Разграничаваме се от служебните министри, които са членове на БСП

Снимка: БСП

Позиция на Националния съвет на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата се разграничава от тримата министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, които са част от Националния съвет на БСП. Тя допълни, че не са имали намерения тримата да бъдат изключвани и те остават членове на партията.

На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ. В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП. Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK