Демерджиев: Има данни за опека над Семерджиев и от прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Някои неща са фрапантни - Семерджиев е бил задържан и е допуснато той да избяга

Не може да се говори за цялостна координация, отделни звена от системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев. Някои неща са фрапантни - Семерджиев е бил задържан и е допуснато той да избяга. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ.

Фактът, че бил изпуснат от патрул, който го е задържал - това е абсурдно, посочи Демерджиев.

След като Семерджиев е бил задържан е бил пуснат да отиде до автомобила си да се освободи от накитите си и отново да се върне при полицаите, което било недопустимо. Този случай бил преди тежката катастрофа, при която загинаха двете млади жени.

От доклада на инспектората се вижда, че различни подразделения на МВР са действали по-различен начин - едни са спазвали задълженията си, а други са нарушавали правилата.

За никакъв случай не става въпрос за обща координация, а отделни структури на МВР се вършили работата си, докато други са съдействали на Семерджиев, изтъкна Демерджиев. Той недоумява защо от 2014 г. чак сега се разглежда случаят "Семерджиев", а това не е било направено много по-рано.

Акцентът на проверките би трябвало да бъде актуалната ситуация, а не да се проверява 6 години назад как едно лице е било третирано, възмутен е вътрешният министър.

Демерджиев добави, че такъв тип данни за третиране на Семерджиев има и от страна на прокуратурата, сходни на тези, които се коментират в момента. Колко високо стига чадърът в МВР ще стане ясно от доклада на инспектората. Статутът на Семерджиев се изяснява в хода на проверката, но трябва да се знае, че нито един служител на МВР не може да прикрива и съдейства на такъв тип действия, каза министърът.

Недопустимо е в една такава ситуация някои да си затваря очите, да помага или да участва в това, което се случва, категоричен бе Демерджиев, който очаква още резултати за подобен род отклонения на полицейски служители.

Борбата с войната по пътищата е приоритет пред МВР, уточни още Демерджиев, като добави, че отговорността за безопасността за движение по пътищата е на много институции. Без маркировка, поддържане на пътните банкети, пътните знаци, МВР само не може да предотврати всички произшествия, каза министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK