Илияна Йотова откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“

Снимка: Infomreja.bg

Вицепрезидентът: Просветата и книжнината родиха българската нация

„Българската нация оцеля през тъмните векове на робство благодарение на просветата. Просвещението и книжнината родиха и изградиха българската нация. Далеч преди зараждането на национално-освободителните борби, историята ни се пишеше от хора като Паисий, от тези, които прозряха, че пътят на знанието е пътят на развитие и успеха, от българското Възраждане.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства учителите и учениците в Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ в Благоевград, където откри новата учебна година. Школото чества своя 40-годишен юбилей.

На тържествената церемония присъстваха и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, областният управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, началникът на РУО Ивайло Златанов, директорът на ОД МВР ст. ком. Георги Кандев, общественици и граждани. 

Кметът поздрави ученици, учители и родители по повод 15 септември, като им пожела здраве и успех. 

„Скъпи ученици, бъдете любознателни, смели и последователни в училище, защото постоянството е ключът към успеха! Не се страхувайте от новите неща, те са единствено и само възможност да развивате и усъвършенствате себе си! Следвайте добрия пример и бъдете такъв за всички останали“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

След тържествените слова, официалните гости на събитието, заедно с първокласници, положиха цветя пред паметния знак на Арсени Костенцев, намиращ се на входа на учебното заведение. 

По традиция те бяха посрещнати с питка и мед в училищната сграда, където бе открита и монументална мозайка на Св. Св. Кирил и Методий, изработена от преподавателя по изобразително изкуство Димитрина Гошева. 

„Благодарение на вас и вашата благородна мисия я има и ще я има България“, се обърна вицепрезидентът към учителите и подчерта, че през трудните времена на ограничителни мерки, когато шокът беше завладял всички, именно те успяха първи и най-бързо да трансформират процеса на обучение. „Дългът към просвещението във вашите сърца е по-силен от всяка криза“, посочи Илияна Йотова и изтъкна, че учителите възпитават в добродетели, изграждат характери и личности. „Днес имате и още по-трудна задача – да опазите децата и младежите от опасностите на интернет, от фалшивите новини и ценности“, заяви вицепрезидентът.

Към родителите Илияна Йотова се обърна с думите: С учителите сме съюзници в името на бъдещето на децата ни. Общата ни цел – да възпитаме достойни граждани на любимото ни Отечество, ще постигнем, когато сме единни.

На учениците вицепрезидентът пожела успехи и нестихваща обич към знанието. „Задача на нас, възрастните, е да ви осигурим безоблачно детство, да ви подаваме ръка за подкрепа и кураж“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари за училищната библиотека книги на акад. Антон Дончев.

Кметът Илко Стоянов присъства  и на откриване на учебната година в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, където поздрави учители, ученици и родители.

„В училището човек получава образование, но и приятели. Тук, вие, скъпи ученици, израствате като личности. Вие не сте просто нашето бъдеще, след време от вас ще зависи нашето бъдеще. Където и да бъдете някой ден, вие винаги ще носите Благоевград в сърцето си, а вашите успехи ще бъдат и наши“, каза в част от приветствието си към учениците кметът Стоянов. Те бяха поздравени и от директора на Езикова Гимназия Тинка Попова.

На откриване на учебната година в ЕГ присъстваха още директорът Дирекция „Административно обслужване“ към Община Благоевград Бойко Начев и гл. експерт „Образование“ Ваня Алексиева.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK