Е-гривната на Васил Михайлов не излъчвала сигнал около 40 минути

Снимка: GettyImages

Направен е оглед дали съответства домашният арест за поставяне на гривната

Проблемът е, че има дълъг период от около 40 минути, когато електронната гривна не е излъчвала сигнал, но какви са причините - тепърва се установява. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков пред журналисти в отговор на въпрос защо обвиненият в побой прокурорски син Васил Михайлов е нарушил наложената му мярка за неотклонение "домашен арест". Коментарът си той направи, след като бе изслушан в Комисията по правни въпроси, съобщава news.bg.

Зарков обясни, че гривната е поставена тогава, когато е било казано. Направен е оглед дали съответства домашният арест за поставяне на гривната, поставена е и е наблюдавано за различните отклонения, които гривната е давала, уточни той.

Установява се дали всички служители, които е трябвало да го наблюдават, са действали адекватно. Всичко е предоставено на компетентните органи, които са предприели действия за промяна на мярката за неотклонение "домашен арест", но дали такъв протест ще бъде направен или не, е от компетенциите на прокуратурата.

Този, който е допуснал нарушение, ще понесе своята отговорност, увери служебният правосъден министър.

Запитан защо се е наложило Главна дирекция "Съдебна охрана" да посети дома на лидера на БСП Корнелия Нинова, Зарков обясни, че въпросът вече бил изяснен - "Съдебна охрана" е била там по съдебно разпореждане, за да връчи книжа, свързани с частна жалба на Нинова срещу Явор Дачков. По разпореждане на съда книжата трябвало да бъдат връчени на двете страни, за да могат евентуално, ако преценят, да се възползват от правото си да обжалват.

Той добави, че съдът е разпоредил на Главна дирекция "Съдебна охрана" да посети Нинова.

Служебният правосъден министър коментира също, че има и винаги ще има напрежение със заплатите на служителите на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО). Вече е публикувана една дълго чакана наредба, която определя начините, по които се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Преразгледани са и различни планове за оптимизация. Прави се максималното в посока увеличаване на заплатите на служителите на ГДИН и ГДО, увери Зарков.

Той обаче не смята, че има големи сътресения, или по-големи от нормалното.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK