Гешев се обяви срещу готвени промени Закона за контрол върху наркотиците и прекурсорите

Снимка: Infomreja.bg

Не било ясно и как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността на държавните органи

Главният прокурор изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото Народно събрание (НС) Пламен Абровски отрицателно становище по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, съобщиха от държавното обвинение. Законопроектът е внесен от народния представител Владислав Панев и група депутати.

Гешев заявява, че законопроектът не може да бъде подкрепен поради липсата на минимума от правни съображения за неговата необходимост. Според него посочените от вносителите мотиви не съдържат убедителни аргументи относно причините, които налагат приемането му. Липсвало и изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати.

"Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. Те обаче не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини", се казва в становището.

Главният прокурор посочва, че в предложения законопроект не се предвижда възможност Министерството на здравеопазването или друг орган да осъществява чрез своята специализирана администрация текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукция. Не било ясно и как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи, като се има предвид, че действащата сега уредба била достатъчно ясна и детайлизирана.

Главният прокурор изразява отрицателно становище по внесения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, а са изложени единствено декларативни твърдения за развитие на технологиите, иновациите, привличане на инвестиции и нови работни места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK