Премиерът на Армения: Не сме съюзник на Русия във войната срещу Украйна

Никол Пашинян Снимка: БНР

Армения няма намерение да обмисля членство в НАТО

Арменският премиер Никол Пашинян заяви в интервю, публикувано снощи, че неговата страна не е съюзник на Русия във войната ѝ срещу Украйна и подчерта, че арменските проекти за военно сътрудничество не са насочени срещу нито една страна, предаде Ройтерс.

Пашинян също така изрази надежда, че съседът и дългогодишен съперник на Армения - Азербайджан, ще остане ангажиран със сключването на траен мирен договор, въпреки изявленията на азербайджанския президент относно демаркацията на границите.

През последните 30 години Армения и Азербайджан водиха две големи войни заради Карабах, припомня Ройтерс. Регионът отдавна е признат за част от Азербайджан и през септември миналата година азербайджанските войски си осигуриха пълен контрол над него.

През последните месеци Пашинян заяви, че Армения не може да разчита повече на Русия за осигуряване на отбранителните си нужди, тъй като страната му не е получила необходимата помощ от Москва.

В коментарите си за британския вестник "Дейли телеграф" Пашинян посочи, че е казал от самото начало на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., че Армения не може да застане редом с Москва като съюзник.

"Казах, че в ситуацията в Украйна ние не сме съюзник на Русия. И това е реалността", заяви Пашинян пред вестника.

"Но искам също така да ви кажа, че със САЩ или с Франция, или с други партньори, нашето сътрудничество в областта на сигурността не е насочено срещу другия ни партньор в сектора на сигурността", добави арменският премиер

По думите му Армения подхожда към взаимоотношенията в своите съюзи в областта на сигурността, "като максимално прозрачно говори с нашите партньори за общите им интереси".

Пашинян каза още, че Армения няма намерение да обмисля членство в НАТО и че това "не е въпрос, който ние сме обсъждали или обсъждаме". Той обаче повтори, че Армения обмисля дали да остане в ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност.

Относно перспективите за постигане на дългосрочно мирно споразумение с Азербайджан, Пашинян заяви, че "основната архитектура" на споразумението е била постигната миналата година "и в края на миналата година ни се струваше, че най-накрая сме много близо до окончателния текст на споразумението".

Азербайджанският президент Илхам Алиев обаче, който бе преизбран миналата седмица, в свое интервю през януари заяви, че войските му няма да се изтеглят от граничните райони, посочва Ройтерс. Той също така отхвърли използването на карти от съветската епоха в преговорите, тъй като според него през миналия век на Армения са били направени териториални отстъпки. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK