МВнР помогна на българка с новородено дете, настанено в социална институция във Франция

Снимка: МВнР

Настаняването на детето е предприето като временна мярка

Във връзка с медийни публикации за новородено дете на българска гражданка, настанено в социална институция във Франция, Министерството на външните работи е проучило детайлно случая и оказва съдействие на майката, в рамките на своите компетенции.

Българското посолство в Париж и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР поддържат постоянен контакт с нашата сънародничка и нейните близки. Посолството се свърза с ръководството на болницата, където е родено детето, социалната институция и компетентните френски власти.

Настаняването на детето в социална институция е предприето като временна мярка, поради липсата на адресна регистрация на майката и налични средства. Тя може да посещава детето си.

На 9 май 2022 г. е насрочено съдебно заседание, на което ще бъде преразгледана наложената на 25 април 2022 г. с прокурорско постановление временната мярка, съгласно която майката не губи родителски права. При желание от нейна страна, тя има възможност да се прибере с детето си в България.

МВнР продължава да бъде ангажирано със случая и да оказва необходимото съдействие. От ведомството призовават медиите за спазване на етичните норми при отразяването му, включително за позоваване на официална информация от компетентните институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK