Русия публикува списък с близо 500 чуждестранни агенти

Снимка: iStock

В друг списък ще фигурират имената на лица, свързани с чужди агенти

Русия представи пълен списък на лица и организации, определени като чуждестранни агенти в страната, съобщава ТАСС.

Единният регистър е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието и включва 493 имена.

Съгласно новия закон за чуждестранните агенти, който влезе в сила от днес в страната, се предвижда поддържането на единен списък вместо на досегашните четири. Регистърът ще съдържа и данни за причината за въпросните лица или организации да бъдат определени като чуждестранни агенти.

Създава се и още един списък - за лица, имащи връзки с чужди агенти. За такива се считат хората, заемащи длъжности в юридическо лице на чуждестранен агент като негови основатели, членове, участници или главни изпълнителни директори.

През юни Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект за допълнително затягане на законите на страната срещу "чуждестранните агенти".

Терминът, който съдържа конотации на шпионаж от времето на Студената война, се използва от Русия като враждебен етикет за хора и организации, за които смята, че се занимават с политическа дейност с чуждестранна подкрепа.

Първият руски закон за чуждестранните агенти беше приет през 2012 г. Оттогава той беше разширен по такъв начин, че да включва и организации с нестопанска цел, медии и отделни руски граждани, включително журналисти и активисти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK