Събев в Русе: Ускоряваме стъпките към изпълнението на проекта Fast Danube

Снимка: МТС

Той присъства на церемония за кръщаване на новопостроения маневрен кораб „Искър“

Ускоряваме стъпките към реално изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube. Съвместно с Румъния ще търсим европейско финансиране, с което в следващите няколко години да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на церемония за кръщаване на новопостроения маневрен кораб „Искър“, собственост на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Той допълни, че предстои да се създаде българо-румънска структура, която да кандидатства с общ проект за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

„Искър“ е последният компонент от драгажната техника на Агенцията, с която тя вече ще може самостоятелно да изпълнява дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след провеждане на необходимите обучения на екипажа за технологията на изпълнение, първите реални драгажни дейности да започнат още през лятото.

Министър Събев обясни, че е време България да започне ефективно да изпълнява своите ангажименти по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK