Оранжерията, която се намира край летните сараи на Ахмед Доган няма да бъде съборена. Това реши Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, информира БНР.

Делото бе образувано по жалба на "Хермес Солар" ООД против заповедта на Община Бургас за премахването на оранжерията, тъй като няма документи за изграждането ѝ. Миналата година то беше върнато за разглеждане от нов състав на Бургаския административен съд, който излезе с решение през март тази година.

Първият състав на Бургаския съд реши, че постройката е изградена незаконно. Тогава вещото лице установи, че тя е над 900 кв. м., въпреки че в заповедта е описана като 500. При преразглеждането на делото, новият състав на Бургаския административен съд назначи нова съдебно-техническа експертиза. Тя установи, че оранжерията се състои от три свързани части с площ съответно - 400 кв. м., 208 кв. м. и 304 кв.м.

В мотивите си съдът посочва, че предният състав на съда не е уточнил дали целият обект трябва да бъде премахнат или отделен елемент от него.

В мотивите се посочва, че възраженията за липса на строителни книжа за оранжерията са неоснователни. Поради тези причини върховните магистрати потвърждават решението на втория състав на бургаския административен съд и приемат заповедта на Община Бургас за премахване на оранжерията за незаконосъобразна.