Комисии към ВСС одобриха Борислав Сарафов за шеф на Следствието

Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов е единствен кандидат за поста директор на НСлС

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и комисията "Професионална етика" към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са приели доклади относно професионалните качества на Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Докладите на двете комисии са изготвени, съгласно т. 11, раздел II от Правилата за избор на директор на Националната следствена служба, съобразно срока, заложен в хронограмата за провеждане на процедурата, приета с решение на Прокурорската колегия по протокол № 32/21.09.2022 г.

Борислав Сарафов е присъствал и на двете заседания на комисиите, като към определения срок - до 28 октомври 2022 г., към него няма постъпили становища и въпроси. Борислав Сарафов е единствен кандидат за поста директор на НСлС.

В докладите се посочва, че като кандидат за втори мандат за заемане на длъжността "директор" на Национална следствена служба, г-н Сарафов отговаря в пълнота на изискванията и не са налице данни, поставящи под съмнение притежаваните от него високи професионални качества. Заключенията са, че е налице категорично изразена мотивация за приемане на номинацията му, поради притежаваните безспорна квалификация, опит, специфична подготовка, доказани ръководни и административни умения, с оглед на които многократно е получавал признание за дейността си, както от главния прокурор на Република България, така и от международни институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Отбелязано е, че за периода на първия си мандат, г-н Сарафов е положил усилия, с които облика на Националната следствена служба е подобрен, реализирани са конкретни постижения и са налице видими резултати, намерили отражение и в годишните доклади на органа.

Комисия "Професионална етика" към Прокурорската колегия на ВСС освен доклада е направила и мониторинг на редица медийни публикации, като обобщеният й извод е, че Борислав Сарафов отговаря на изискванията, регламентирани в чл. 170, ал. 3 от ЗСВ, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран на длъжността "директор" на Национална следствена служба.

Шефът на НСлС ще бъде избран на 9 ноември. Борислав Сарафов е единствен кандидат за поста. Ако той бъде избран това ще бъде негов втори мандат. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK