Година условно за земеделец, злоупотребил с евросредства

Снимка: Infomreja.bg

Парите са по мярка 112 – създаване на стопанства на млади фермери

Състав на Окръжния съд в Благоевград, председателстван от съдия Маргарита Алексиева, при условието на чл. 54 от НК, наложи наказание  „лишаване от свобода“ за срок от една година с три години изпитателен срок на Г. С. И., използвал не по предназначение получени средства от европейски фондове.

Мъжът е признат за виновен в това, че за периода от 19.01.2010 г. до 18.09.2014 г., в област Благоевград, като бенефициент, земеделски производител – физическо лице, използвал не по предназначение получени на 19.01.2010 г. финансови средства – сумата от 19 556.80 лева.

Средствата представляват безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, предоставени от Европейския съюз на българската държава, представляващи авансово плащане по сключен договор с ДФ “Земеделие“, във връзка с подадено заявление за подпомагане по мярка 112 – създаване на стопанства на млади фермери и бизнес план към него по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“, като не е развил земеделското стопанство – престъпление по чл. 254б, ал. 1, алт. 2 от от НК.

Подсъдимият е признат за невиновен по повдигнатото му обвинение, че е извършил престъплението в съучастие.

С присъдата вторият подсъдим по делото - Г. И. А., е признат за невиновен, в това, че в периода от 19.01.2010 г. до 18.09.2014 г., в  област Благоевград като пълномощник на земеделски производител – физическо лице, и в съучастие с него като съизвършители, използвал не по предназначение получени на 19.01.2010 г. финансови средства – сумата от 19 556.80 лева, представляваща безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони /ЕЗФЗСР/ - предоставени от Европейския съюз на българската държава по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“, като не е развил земеделското стопанство – престъпление по чл. 254б, ал. 1, алт. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК/

С постановената присъда Окръжният съд в Благоевград е отхвърлил като неоснователен предявения гражданския иск от Държавен фонд „Земеделие” срещу подсъдимия Г. И. А. за заплащане на сумата от 19 556.80 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане.

 Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – София в 15-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK