Осветиха нов храм в село Самораново

Снимки: БСП

Местните го наричат "Църквата на щастието"

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий  на Софийската Митрополия освети новия храм-параклис "Свети Йоан Рилски" в Самораново, където се събраха стотици православни християни от цяла България. На освещаването присъства и народният представител от левицата Бойко Клечков. Главният ктитор на църквата е местният жител от Самораново Михаил Севдин, който заедно със съмишленици за две години изграждат православния храм. "Не искам да хваля църквата, защото, който дойде тук, сам вижда за какво става дума.

С божията помощ и с помощта на много, много хора ние успяхме да изградим този прекрасен православен храм. Не случайно избрахме и мястото  на църквата, защото няма нищо случайно. На близо е минавал и стар римски път, който е свързвал антична Германея със Стоби. Местните хора знаят това и го наричат "Белия път", затова виждате около църквата и римски антични квадри. Храм-параклисът "Свети Йоан Рилски" е дар за всички българи и християни по света.

Нарекли сме я "Църквата на щастието", защото в нея се правят само хубавите тайнства. Църковни бракове и кръщаване на деца. Ние с моята съпруга ще бъдем първите, които тук ще направим църковен брак още другата събота, за което и благодаря, че се съгласи. А на 24 юли кметът на Самораново си е запазил дата да кръщава двете си дечица едновременно. След това има запазени дати и за кръщене на поне още десетина семейства. Смея да твърдя, че в тази църква ще идват семейства от цяла България да сключват църковни бракове и да си кръщават децата", каза дарителят на църквата Михаил Севдин. 

"Със строежа на този светъл православен храм за пореден път се доказва обичта и почитта на българите към паметта на покровителя на българския народ Свети Йоан. Рилският чудотворец е със слава далеч отвъд пределите на Рила планина и България. Почитан е в редица православни страни, като Русия, Украйна и Сърбия.

Затова нека ние българите, като православен народ бъдем богоносци и храмоносци в душите и сърцата си, за да има в тези трудни времена изградени още подобни храмове в страната ни, като новия храм-параклис "Свети Йоан Рилски" в Самораново. Благодарение  силата на ктитора Михаил Севдин и многото други дарители, които искам да поздравя за богоугодното свято дело", каза народният представител от БСП Бойко Клечков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK