ОБЗОР на консултациите! Радев оцени с 6 служебните правителства, част от партиите - готови за коалиция

Колаж: Infomreja.bg

Консултациите при президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова се проведоха в два поредни дни

Приключи третият за годината цикъл от консултации преди президента с парламентарно представените партии. След проведените поредни избори за парламент, при държавния глава разговори проведоха представители от партията мандатоносител Продължаваме промяната – начело с Кирил Петков, от ГЕРБ – представена от Десислава Атанасова, БСП – Корнелия Нинова, ДПС – Мустафа Карадайъ, ИТН – Тошко Йорданов, ДБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, и Възраждане – Костадин Костадинов.

Консултациите при президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова се проведоха в два поредни дни – на 6 и 7 декември, в рамките на които бяха обсъдени политиките, които предлагат партиите за излизане от кризите, както и готовността им да подкрепят правителството.

Акцент в думите на президента Радев при всяка една от консултациите бе ролята на назначените от него две служебни правителства.

Последните две служебни правителства стабилизираха страната и да обединява опита на хора с различни възгледи. Двете служебни правителства не просто стабилизираха държавата, а създадоха добра основа за взаимодействие, преодоляло зависимостите на миналото. Двете служебни правителства показаха, че с общи амбиции могат да бъдат надмогнати различията в името на България. Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на кризите, за скъсване на пороците от миналото, за формиране на нов тип управление, бяха думите на Радев като оценка на служебните кабинети на Стефан Янев.

Единствено от коалицията ГЕРБ/ СДС не се съгласиха с президента в оценката му за служебните кабинети, които според тях са репресирали граждани. В това отношение – за репресиите, на същото мнение са и от ДПС.  

Какво казаха представителите на различните политически партии?

Ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

„Ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство,  което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, което може да се направи само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, посочи Кирил Петков.

„Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства". Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.  

Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание", поясни той.

И допълни, че със сигурност мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица.

По думите му най-важното е новата структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща. „Гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. Не е било функция толкова много само на партийни разпределения“, каза Петков.

Той бе категоричен, че няма да бавят и ден мандата, ако се споразумеят с коалиционните партньори.

„Имаше едни точки, по които трябва да се направи анализ. Има теми, по които имаме различно мнение. Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходност. Нямаме група, в която да имаме 100% изчистване, но нямаме и група, в която да имаме червена линия, през която не може да се постигне споразумение”, обясни съпредседателят на ПП.

И обяви, че ще има Министерство на държавните предприятия, за който пост бе спрягана Корнелия Нинова, която нарече идеята „асбурдна“.

Радев определи ГЕРБ/ СДС като „формация с богат политически опит“, но напомни, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея.

Ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление, както бях към вашето. Вие разбирате всички нови реалности и очакваме конструктивно управление на силна опозиция, каза Радев.

Десислава Атанасова заяви пред президента, че са изминали месеци на чегъртане и репресии, но въпреки това ГЕРБ СДС е част от парламента.

Тя обеща, че ако правителството има нужда от помощ и съвет, те ще получат такива.

Трябва нов тип диалог между партиите и мостове. През тази година правителството и президентската институция дораздели обществото. Надявам се в следващият Ви мандат, стилът ви да е друг, каза Атанасова пред Радев.

Атанасова, единствена по време на цикъла от консултации, подчерта темата за акцията на МВР в редакцията на вестник „Труд“.

Ние няма да подкрепим ляво либерално общество в парламента. Нашата оценка не съвпадна с тази на президента за служебните правителства.

Това каза Десислава Атанасова след консултациите при президента и допълни, че за да има силно управление, задължително е да има силна опозиция.

Ние ще държим президента отговорен за новото правителство, което е фейслифт на служебното, каза Томислав Дончев.

Според нас преодоляването ѝ може да се случи чрез диалог между партиите и институциите. Не е новост това за нас, защото ние през годините сме предупреждавали, че може да се стигне до такава криза, каза Мустафа Карадайъ.

Страната има нужда от редовен кабинет за решаване на множеството кризи, пред които сме изправени. Кризите изискват спешни мерки с поглед в бъдещето. Има теми, които трябва да се ускорят, като част от ЕС. Ние закъсняхме с Плана за възстановяване и с оперативните програми, допълни Карадайъ.

Той подчерта, че Планът и програмите са възможности, които могат да дадат тласък за развитието на икономиката и да се повишават доходите, да се подобри стандарта на живот, завърши лидерът на ДПС.

В основата на всичко стои една дума – диалог.

Това каза лидерът на ДПС след консултациите при президента.

Тепърва ще видим какво ще предлага правителството като програма и какъв ще е персоналния състав на МС, допълни той.

Сигурен съм, че ще дадете вашия принос, за да продължи промяната.

Това заяви президентът по време на последните за деня консултации с представители от „БСП за България“.

Ние разбираме отговорността, която се очаква от нас. Положихме усилилия в експертните групи. Дадохме воля за промени. Разделихме работата в две – спешни мерки за кризите и дългосрочни виждания за промяна във всички сектори. Ще положим усиля да има редовен кабинет. Важно е да започнем работата по приемане на Бюджета, за подпомагане на икономиката, здравеопазване, за стопиране растежа цената на тока, каза лидерът в оставка на БСП – Корнелия Нинова.

Във втория ден на консултации първи за деня в президентството пристигнаха представителите на ИТН.

Президентът Радев ги посреща с думите:

Вашата политическа сила доказа себе си като част от промяната.

Тошко Йорданов – председател на ИТН, заяви пред Радев:

Ние заявихме, че ще направим всичко възможно да има нормално правителство в страната. Ние винаги сме си спазвали думата и ще продължим да сме такива, каквито сме – без политическо лицемерие. Ще бъдем предвидими и лоялни към колегите от партиите, с които водим разговори. Знаем, че е важно да се надмогне личното его в името на по-голямата цел. Моделът „ГЕРБ ДПС“ все още не е разграден, затова се надявам и другите партии да направят компромисите, необходими да вървят нещата в страната.

Ние ще измерваме нещата в единен стандарт за всички коалиционни партньори. Не бихме искали да има различен аршин. Държим да видим окончателното решение как ще бъдат разпределени министерствата.

Това каза Любомир Каримански от ИТН след консултациите при президента.

Той обясни, че в коалиционния договор ИТН ще държи на лоялността.

Червената линия е линията на лоялност, коректност, на единни стандарти, когато се каже, че се избира „отбор А“, то да бъдат показани всички класни СВ-та. Нашите кандидати да от този отбор със сигурност. Надяваме се да има 4-годишен мандат, каза Каримански пред журналисти.

Пред вас е отговорността да поемете ангажимент за върховенството на правото. Това каза президентът Радев по време на консултациите с представители на Демократична България.

Рестартът на прокуратурата и ВСС са част от това управление. Иван Гешев трябва да си подаде оставката. ДБ ще подкрепим коалиция с капитала на формацията ни, която се бори за промяна – за съдебна реформа, за евроатлантическата принадлежност, присъединяването на еврозоната. Ние влизаме с този генетичен код, ние ще поддържаме тези приоритети. Трябва да удържаме демократичния център, който да не залита наляво, каза Христо Иванов пред Радев.

Генерал Атанас Атанасов заяви, че правителството е почти ясно, но той е загрижен, защото секторът за сигурност изглежда дебалансиран.

МВР успя да пречупи купения вот. Системните проблеми трябва да бъдат решени, каза Радев.

Престоят ни решения на трите партии, за да приключихме преговорите с ПП. Ние преговаряме с ПП за да ги подкрепим. Стана забавяне с преговорите по наша вина и по технологични причини. Нашите експерти трябваше да се запознаят с политиките, които пристигнаха.

Това каза Христо Иванов след консултациите с президента.

В рамките на следващите 12 месеца предстои два пъти да формираме 2/3 мнозинство по отношение на съдебната власт. Предстои с 2/3 мнозинство да изберем състав на Инспектората към ВСС и нова парламентарна квота във ВСС. Трябва да потърсим сериозен разговор. Ще работим за това да има дебат и той да бъде в парламента, структурно организиран, заяви Христо Иванов.

Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства., каза Атанас Атанасов.

Предстои да връча мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост партия - мандатоносител. Много са задачите, които чакат и е важно да бъдат прецизирани. За нас е важно как вие виждате работата на новия парламент и на бъдещето правителство.

Това каза държавният глава в последните консултации за деня и от серията такива пред представителите на ПП „Възраждане“ с водач Костадин Костадинов.

Трябва да се обърне внимание на нормализацията на живота в страната ни и прекратяването на мерките, зеления сертификат и трябва децата ни да получат нормално образование. Важно е да се реши проблемът с цените на тока, както и казуса с Македония. Ние компромис не можем да направим, каза лидерът на „Възраждане“.

Когато предлагате мерки, се надявам, че взимате под внимание животът на всеки българин и това, че медиците все още са претоварени. Дано намерите решение, което да мисли за всички и да осигури нормален живот, пожела на Костадинов президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK