Евакуация на хора от Канарските острови заради опасност от изригване на вулкан

Снимка: iStock

Земетресенията стават по-мощни, а магмата постоянно се издига към повърхността

Около 40 души с проблеми в придвижването на испанския остров Ла Палма бяха евакуирани днес на по-сигурни места, след като учени предупредиха за нараснал риск от изригване на вулкан, предаде ДПА.

Сеизмолози са регистрирали поредица от земни трусове с магнитуд от 3,8 в националния парк "Кумбре виеха" в южната част на острова, съобщи испанският национален географски институт.
Уязвимите хора, както и селскостопански животни, са били транспортирани от Лас Манчас, Фуенкалиенте, Ла Бомбиля, Ел Ремо и Пуерто Наос, съобщи регионалното правителство на автономната област Канарски острови. Остров Ла Палма обаче остава с жълто ниво на тревога - второ от 4-степенната скала за опасност.

Там са изпратени войници, които да помагат при евакуацията, съобщи министерството на отбраната.

За момента властите не са наредили обща евакуация на 35 000 души, които живеят в близост до вулкана.

Земетресенията стават по-мощни, а магмата постоянно се издига към повърхността. Има по-голяма вероятност от изригване, поради което властите решиха да евакуират някои от хората, каза говорител на вулканоложкия институт на Канарските острови.

След като учените регистрираха поредица от 4000 труса, на 14 септември властите обявиха жълто ниво на опасност от изригване.

Вчера властите посъветваха хората в тези райони да си подготвят раница с най-необходимото и с мобилен телефон, в случай че бъде наредена евакуация. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK