Отпуснаха пари за даровити деца, образование и култура

Снимка: Infomreja.bg

С приетото постановление стипендии ще получават 140 ученици от общински училища

Министерският съвет прие Постановление за изменение на ПМС № 31 от 2016 г. за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

С приетото Постановление се цели продължаване действието на механизма за финансиране на държавните културни институти в условията на ограничение на дейността им от въведените противоепидемични мерки, който да обезпечи финансовата им стабилност, като ще се гарантират трудовите възнаграждения на служителите в тях до 31 март 2022г., и ще се създадат необходимите условия за продължаване на творческата им дейност и разпространението на създадени културни продукти.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2021 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 г., приета с ПМС № 138 от 09 април 2021 г. 

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на стипендии на учениците от общинските училища, които са придобили право на стипендия през периода януари-юли на 2021 година.

Средствата са в размер на 161 985 лева, като: 159 150 лева, са предназначени за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 2 835 лева са предназначени за изплащане на стипендия на четирима ученици от общински училища.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2021 г.

Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните

Кабинетът отпусна допълнителни 155 790 лева за стипендии на 184 ученици с изявени дарби от държавни, общински и частни училища в страната. Това е третото правителствено постановление през настоящата година, с което се осигуряват средства за даровити деца.

Стипендиите са по 135 лв. на месец и ще се предоставят в рамките на една година. С приетото постановление стипендии ще получават 140 ученици от общински училища, 34 от държавни, седем от частни и трима възпитаници на Технологично училище „Електронни системи“ и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK