ПМГ – Кюстендил, се присъединява към кампанията „1000 жерава“

Снимка: Личен архив

Кампанията е в подкрепа на хората с множествена склероза

ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил, се присъедини към кампанията „1000 жерава“, в подкрепа на хората с множествена склероза. Инициатор е ученикът в V „а“ клас Александър Георгиев.

Биляна Савова - ръководител на Фондация “МС – Мога Сам" и Plan to Be Generator, призовава да сгънем 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с множествена склероза, но и за собствен емоционално-психологически баланс и сбъдване на нашето лично, съкровено желание.

"Сгъването на 1000 жерава има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима - действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава.

Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: "Всичко е наред. Аз имам план." Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят.

Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написва следното хайку: "Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин". Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира“, разказва за поредната инициатива Биляна Савова.

„Целта ни е мотивационна. В този свят на съревнования и сравнения, искаме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма как да се сбъднат“, коментират още организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK