Андон Тодоров: Не ни ли омръзна да живеем в бунище? Вижте идеите ми как да го изчистим!

Андон Тодоров - кандидат за кмет на община Благоевград

Независимият кандидат-кмет с важни екологични проекти!

Андон Тодоров с важни екологични проекти! Намаляване на данъците чрез разделно събиране на отпадъците, подмяната на печки на твърдо гориво, кошчета за отпадъци на всеки 10 метра, подмяна на контейнерите и още много спешни мерки!

Благоевград не е чист град и това не може да го отрече дори най-големият оптимист, убеден е кандидат-кметът на Благоевград и бивш председател на Общинския съвет Андон Тодоров, за когото и преди, и сега екологията е приоритет в плановете и проектите му.

Веднъж месечно нощно мокро миене на булевардите и основните улици на града, кошчета за отпадъци на всеки 10 метра, строг контрол и видеонаблюдение в града и селата на общината са задължителните елементи във фокуса на Тодоров как за кратко време градът може да се отърве от фасовете по тротоарите, незаконните сметища и вредните емисии във въздуха.

Изпълнение на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград, които са залегнали в актуализираната Програма за качеството на атмосфермия въздух за периода 2019 – 2023 г. на общината, е първата стъпка към реализацията на екоплана му. Това включва проучване и поставяне на индувидуални пречиствателни устройства – филтри, на горивните инсталации в жилищните сгради, които се опотляват на твърдо гориво, осигуряване на средства по европейски програми за подмяната на печки на твърдо гориво с по-екологични алтернативи като пелети или газ, както и асфалтиране и озеленяване на крайпътните и междублоковите пространства с цел защита от прах и газове.

Важна стъпка в посока изчистване на града е разделното събиране на различните отпадъци, което в момента е изключително слабо развито и по-скоро попада в категорията на добрите пожелания. То ще доведе и по-реално изчисляване на такса „Смет“, която в бъдеще ще е финансов еквивалент не на това в коя част на града се намира жилището, а какво количество отпадък реално генерира едно домакинство.

В Благоевград без проблем могат да се приложат добри практики от други европейски държави, където сметта се отчита с магнитни карти, има автомати за връщане на амбалаж, специално обособени площадки за събиране и рециклиране на строителни и битови отпадъци и др. За улеснение на хората общината ще сключи договор с фирма за извозване от домовете им на стара битова техника, строителни отпадъци и мебели, за което благоевградчани няма да плащат нищо.

Спешно трябва да се изгради анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за Регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград.

Оптимизиране графика и районите на сметосъбирането във всички населени места, както и осъвременяване автопарка на фирма „Биострой“ със сметосъбиращи и автометачни машини и  техника за измиване на улиците е друго задължително условие за постигане на крайната цел.

Според Тодоров трябва да се предприемат всички необходими действия по осигуряване на средства за рекултивация на депото за строителни отпадъци в с. Изгрев и  да се премахнат съществуващите нерегламентирани сметища в цялата община.

Обединяване усилията на държавните институции, общинските органи, гражданите и предприятията на територията на общината в опазването на околната среда е единственият начин, по който градът може да стане чист и подреден. Но тъй като всяка придобивка се нуждае от опазване от недоброжелатели, е необходим и строг контрол, категоричен е кандидат-кметът. Идеята му е създаване на общинска Екоинспекция с денонощна гореща телефонна линия, която, заедно с полицията, ще има право да налага финансови санкции на лицата и фирмите, замърсяващи общината.

Екопрограмата на Тодоров в частта, свързана със закупуване на нова техника, ще бъде финансирана със  средства от „Програма за околна среда“ през програмен период 2021-2027 г., други европейски програми и ПУДООС. Има обаче и опция за теглене на целеви безлихвен кредит, защото проучването му, направено съвместно с управителя на общинската фирма по чистота, показало, че техниката далеч не е скъпа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK