В Благоевград продължава инициативата "Памет и слава"

Снимка: община Благоевград

На 23 юни ще бъдат открити информационни табели

Община Благоевград кани гражданите на 23 юни (сряда) от 18.00 часа пред бюст-паметника на Георги Измирлиев-Македончето, където ще се открият информационни табели, съдържащи снимки и исторически справки за героите, посветили живота и делото си на България. Ще се премине през паметните места на Георги Измирлиев, Пейо Яворов, Тодор Александров, Пере Тошев, Мите Марков, Ичко Бойчев, Дядо Ильо Войвода и Гоце Делчев.

Събитието е част от инициативата ,,Памет и слава“, стартирала през 2020 година по повод 5 октомври, освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество и присъединяването им към Майка България, празник на Благоевград.

В проекта е заложено монтиране на 32 информационни табели с данни за исторически личности, чиито имена носят съответните пешеходни зони и пътни артерии, напомняйки за делото и живота на героите.

Цeлтa e дa ce дaдe инфopмaция нa гpaждaнитe и гocтитe нa гpaдa зa cъбитиятa и личнocтитe oт бългapcĸaтa иcтopия.

Πpoeĸтът сe peaлизиpa cъвмecтно с Регионалния исторически музей в Благоевград и Сдружение „14-и пехотен македонски полк“ - Благоевград.

Участие в събитието ще вземат ансамбъл „Пирин“, Сдружение „14-и пехотен македонски полк“- Благоевград, и Регионален клуб ,,Традиция“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK