Шофьор уби пешеходец в Пловдив и избяга, намериха го в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

59-годишен мъж бил ударен от движещ се на заден ход товарен автомобил

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем И.П., на 32 г., за това, че на 28.01.2023 г. в гр. Пловдив, на ул. „Шумен“, при управление на товарен автомобил „Рено Мастер“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 59-годишния пешеходец К.А, като деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3, буква „Б“ предл. 1, вр. ал.1 буква „В“ предл. 1, вр. чл. 342 ал. 1 предл. 3 от Наказателния кодекс.

Пътното произшествие е станало при движение на автомобила на заден ход, като по този начин са нарушени чл. 40, ал. 1 и ал. 2  от Закона за движение по пътищата, според които „преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението“, както и че „по време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно да осигури лице, което да сигнализира за опасностите“.

И.П. е бил установен от полицейските служители няколко часа след пътното произшествието в района на гр. Гоце Делчев. Той е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите са били отрицателни. Взета му е кръвна проба и е назначена химическа експертиза. Свидетелството за управление на автомобил му е отнето. По делото са извършени процесуално-следствени действия  - разпити на свидетели, назначени са и други експертизи и др., съобщават от държавното обвинение.

Обвиняемият И.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. Предстои да се преценят всички факти и обстоятелства с оглед на внасяне на искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.    

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK