Бизнес и синдикати: Бързи и несимволични мерки за спасяване на България

Димитров е категоричен, че още тази есен социално уязвимите групи трябва да бъдат подпомогнати

Работодатели и синдикати се обединиха срещу високите цени на електроенергията и ще излязат утре на протест в защита на над 600 хиляди небитови потребители, предаде репортер на БГНЕС.

„Свидетели сме на ценови шок, който никога не се е случвал в най-новата история на България. Той е повсеместен и засяга всички браншове. От икономиката и социалната сфера ще се изсмучат като торнадо над 2,5-3 милиарда лева за няколко месеца. Това ще пресуши икономиката, ако не се вземат бързи и несимволични мерки. Ще се случи колапс и фалит на предприятия“, алармира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капител в България.

Той заяви, че над 600 хиляди небитови потребители вече са получили своите сметки за ток за септември. Те са два пъти по-високи, отколкото през същия месец на миналата година.

„Октомврийските сметки ще бъдат три пъти по-високи. Днес цената на електроенергията стигна 445 лева, това не е върха, утре е – 480 лева. Прогнозната бе – 119 лева“, заяви Велев.

Той припомни, че ескалацията на цените е продиктувана от ръста на цените на „синьото гориво“, но няма ръст на себестойността на електроенергията произведена от въглища и ядрена енергетика. Само 7% от българската електроенергия се произвежда от природен газ.

„България е привилегирована заради ядрената си централа, въглищните си централи и малкото количество централи, произвеждащи ток от газ. Настояваме за бърза компенсация – 75% от надзвезите суми – разликата между цената на борсата ден напред и 119 лева прогнозната цена на КЕВР. Това трябва да бъде направено незабавно. Тези суми могат да бъдат платени в рамките на две седмици“, каза председателят на АИКБ.

„По тази причина ще организираме утре протест за незабавни и несимволични компенсации, които трябва да бъдат за всичките 600 хиляди небитови потребители. Те трябва да бъдат платени в реално време, а не догодина“, категоричен е Велев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров определи дебата при президента Румен Радев като изключително болезнен.

„Липсват решения. Добрата воля от Румен Радев и Стефан Янев е добър знак но недостатъчен. Към момента имаме добрите обещания, че държавата ще влезе във функция, така че и бизнесът, и домакинствата ще усетят подкрепа. За да ускорим действията на държавата утре ще проведем протеста. Надяваме се това да усили гласа на 600 хиляди небитови потребители“, каза той.

Димитров заяви, че тези действия не обслужват партиите, а имат за цел да се предотврати съкращенията на хиляди работници, които могат да изгубят работата си през следващите месеци заради високата цена на електроенергията.

„На енергийния пазар цари паника. Прогнозите, че към април ще се оправят нещата, въобще не са сигурни. Никой не може да оцелее с тези цени до април. Синдикатите очакваме от президента Радев ясна и твърда позиция на срещата на ЕС – за замразяване на цената на вредните емисии, което е важно за въглищните централи“, каза синдикалният лидер.

Димитров е категоричен, че още тази есен социално уязвимите групи трябва да бъдат подпомогнати. Отправна точка трябва да бъде праг на бедността от 460 лева. Според него парите ще дойдат от преизпълнението на приходите.

В инициативата участват АИКБ, БСК, КТ „Подкрепа“, КНСБ, БТПП и ССИ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK