Шок с цените ток и газ: Болниците са притеснени как ще си плащат по-високите сметки

Снимка: Infomreja.bg

Разходите за електроенергия са се увеличили с 300%

Скокът в цените на горивата засегна и лечебните заведения. В страната болници алармират, че разходите за електроенергия са се увеличили с 300%. Във Втора САГБАЛ „Шейново“, ако преди са плащали по 7000 лева сметка за електричество, на свободния пазар фактурата е близо три пъти по-висока, а именно 20 000 лева.

Там, където започва нов живот - в „Шейново“ миналата зима са плащали ток на 103,23 лева за кв/ч. Сега, на свободния пазар и въпреки, че имат договор с доставчик, плащат двойно – 210 лв. за кв/ч.  За да бъде топло в болницата, разчитат на парно. Притесняват се и заради скъпия газ.

„Ако се повиши двойно, отиваме към 40 000 лева на месец, което е много сериозна сума. Не ми е ясно как други по-големи болници ще успяват да си плащат сметки. За ток ще харчим все едно около една  трета от това, което харчим за лекарства“, заяви изп. директор на болницата д-р Румен Велев.

Признават, че вече правят икономии, въпреки че болницата е санирана.

„Нито бебетата можем да ги оставим на студено, нито родилките“, добави той.

Трудна зима очаква и областната болницата в Шумен. Пресмятат, че с 300% са нараснали сметките им за електричество.

„От два дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ, тъй като температурите навън са ниски“, обясни директорът ѝ д-р Димитър Костов.

Хирургическият блок е на газ, а терапевтичният на ток. За си платят сметките, пестят от бонуси за персонала.

„Това може би ще доведе до затруднения в изплащането на допълнителни възнаграждения на персонала или пък до подобряването на битовото състояние на пациентите, които лежат в болницата“, добави Костов.

Според директори на болници решение са финансови компенсации от държавата за зимата. Засега от здравното и от енергийното министерство не отговарят на въпросите ни дали такива за възможни./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK