Папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната цел на визитата му е среща с унгарските католици

Папа Франциск пристигна в Унгария на тридневно посещение, по време на което се очаква войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа да бъдат водещи теми в публичните му речи и разговорите му с министър-председателя Виктор Орбан, предадоха световните агенции.

Това е първата задгранична визита на Светия отец, откакто през март той се лекува в болница от бронхит. В неделя папа Франциск ще отслужи литургия на открито пред унгарския парламент, гледащ към река Дунав в столицата Будапеща. 

Папата спази обещанието си за официална визита в Унгария, след като кратката му визита само за седем часа при закриването на църковен конгрес в унгарската столица през 2021 г. породи у мнозина унгарци усещане за пренебрежение. Франциск вече заяви, че посещението му ще бъде повлияно от актуалните събития, въпреки че основната цел е среща с унгарските католици.

По-късно днес той ще бъде посрещнат в президентството на Унгария от държавния глава Каталин Новак, която, за да може да разговаря с аржентинския папа с италиански корени, дори е научила специално испански. След това Франциск ще се срещне и с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Очаквам с нетърпение посещението на папа Франциск", написа вчера Орбан в "Туитър". "В смутни времена като нашите е важно да помним какво ни държи заедно, а вярата е основата, върху която можем да изградим стабилно бъдеще", добави той. Орбан заяви, че Унгария и Ватикана са единствените две европейски държави, които могат да бъдат определени като "подкрепящи мира" по отношение на Украйна.

Както 59-годишният Орбан, така и 86-годишният папа Франциск призоваха за прекратяване на огъня и започване на преговори за край на войната. Понтификът призова Киев да бъде отворен за диалог с "агресора" Русия - нещо, което Украйна продължава да изключва като вариант.

Унгария, която подкрепя суверенна Украйна, но все още има силни икономически връзки с Русия, отказва да изпрати оръжия на Киев, отбелязва Ройтерс.

Папата често призовава за обща забрана на трафика на оръжие и за намаляване на оръжейното производство, но също така смята, че изпращането на оръжие в Украйна е морално приемливо, ако то се използва само за самозащита, припомня Ройтерс

За унгарците, които с нетърпение чакат да видят папа Франциск, посещението на понтифика пък е момент на надежда, отбелязва още Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK