Герчев загуби окончателно делото срещу КПКОНПИ

Снимка: Infomreja.bg

Радев трябва да насрочи предсрочни избори в Разлог

Бившият кмет на Разлог Красимир Герчев загуби окончателно делото, което водеше срещу Антикорупционната комисия, която го обвини в конфликт на интереси и това доведе до отстраняването му от кметския пост.

Последната съдебна инстанция – 5-членен състав на ВАС, председателстван от Георги Чолаков, постанови решението на КПКОНПИ за правилно и потвърди наложените на Герчев финансови санкции в размер на 13 000 лв.

Пред съда защитата на Герчев се позова на нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му не са му били известни. Магистратите обаче направиха друг прочит – че това са документи от ноември 2019 г., повече от 1 г. преди решението на КПКОНПИ, и няма как Герчев да не е имал достъп до тях като кмет и едновременно с това ръководител на проекта за саниране на разложката Професионална гимназия по механизация за селското стопанство, заради който влезе в казуса „конфликт на интереси“. Освен това тези писмени доказателства не могат да променят решението на КПКОНПИ, защото те представляват доклад от проверка на разходите по същия проект, които не са предмет на делото, подчертали са съдиите.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Така година и половина след акта на КПКОНПИ екскметът на Разлог Красимир Герчев загуби всякаква съдебна възможност да се върне в кметската администрация и да доизкара мандата си. Това обаче няма да му попречи на следващите местни избори отново да се кандидатира за кмет, тъй като дотогава ще е изтекъл едногодишният срок, в който той няма право да заема управленски пост. Заради течащите до момента дела Централната избирателна комисия още не е предложила на президента Румен Радев да обяви предсрочни местни избори в Разлог, но сега е възможно всеки момент това да се случи. Още повече, че с президентски укази вече бе определена датата 23 октомври 2022 г., на която ще се проведат няколко частични избори за кмет на населени места. Един от тях е за с. Илинденци, община Струмяни, където кметът Илия Башлиев бе отстранен заради влязла в сила на 19 май 2022 г. условна присъда за шофиране в нетрезво състояние. Всеки момент се очаква Радев да издаде указ и за частични избори за кмет на кметство Богданов дол, община Перник, където от поста „по лични причини“ се оттегли Анета Арсова, съобщава вестник "Струма".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK