Хората от Балдево не забравят бунтовния си корен

Снимка: Infomreja.bg

Те отново почетоха паметта на героите от 1903 -та

И тази година признателните потомци на героите от гърменското село Балдево почетоха паметта на своите предци, загинали през бунтовната 1903 година. По традиция тук се проведе двудневен събор, на който тържественото и развлекателното бяха умело съчетани.

В съботната привечер над Балдево отекна звукът на камбаната, която оглася селото и околността още от 1883 година, когато е построена тукашната църква „Свети Димитър“. Сега тя прикани хората да присъстват на заупокойна молитва в памет на Илинденските герои.

Панихидата отслужи отец Николай Давидов. Край него, със знаменца в ръце, бяха децата на Балдево – най-малките потомци, които ще знаят и помнят какъв е техният корен – бунтовен, свободолюбив, героичен. А едно от по-големите момчета, проникнато от отговорността на мисията си, развяваше голям български трибагреник.

Организаторът на цялото тържество – кметът на селото Илиана Гюрнева, беше предвидила всичко – и свещи, и жито, и пита… Обръщайки се по име към всяко дете, тя организираше, насърчаваше, поощряваше.

Отлична беше организацията и на развлекателната част. На сцената под звездите се изявиха не само професионалните артисти в лицето на народната певица Ирина Паскалева и оркестър „Щуро маке“, но и Детска танцова група от село Огняново с ръководител Надя Атанасова.

Малко преди юлското небе да бъде осветено от празнични фойерверки, млади хора от селото прочетоха имената на загиналите през април 1903 година жители на Балдево и на съседните села, както и тези на Гоце Делчев и другите ръководители на въстанието. За всеки от тях беше оповестен и начинът, по който е загинал. Така хората, жители на селото и техни гости, наред с танците и веселбата, не забравиха и повода, който ги е събрал.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK