Вицепрезидентът: Електронното управление ще е гигантска крачка към намаляване на корупцията

Снимка: Прессекретариат

Йотова участва в организирания от Асоциация „Прозрачност без граници“ форум за насърчаване на бизнес почтеността

„Трябва да настояваме като граждани да има електронно управление. То трябва да стане факт, за да има нормално функциониращи отношения държава – бизнес и бизнес – бизнес. То ще бъде гигантска крачка към намаляване на корупцията, ще осигури прозрачност и отчетност.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към участниците в организирания от Асоциация „Прозрачност без граници“ форум за насърчаване на бизнес почтеността в България. Вицепрезидентът открои значимостта на подобни събития, тъй като те предлагат практически стъпки за превенция на порочните практики.

Илияна Йотова цитира данни, според които всеки пети българин е дал подкуп, за да си осигури услуга в публичната сфера. На този фон България има най-много структури в ЕС за борба с корупцията.

Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от постигане на прозрачност при обществените поръчки, които по думите й са се превърнали в тайно занимание. „Имаме още много работа извън теоретичните констатации. Чудесно транспонираме европейски директиви в българското законодателство, но не ги изпълняваме“, посочи Йотова. Тя подчерта важната роля на гражданското общество в борбата с корупционните практики, като отбеляза, че трябва да се възпитава нетърпимост към тези явления.

„България ще има сериозни проблеми, ако Европейският съюз обвърже върховенството на закона и корупцията в държавите членки с отпускането на европейски средства“, алармира вицепрезидентът, като изтъкна, че България е под двойно наблюдение – действащият от 2007 г. Механизъм за сътрудничество и проверка и общият мониторинг на ЕК за всички държави членки. Илияна Йотова посочи недъзите на тези инструменти, които произвеждат общи доклади, без никакви конкретни действия.

Вицепрезидентът изрази своята увереност, че в следващ редовен кабинет ще има достатъчно непримирими към корупционните практики хора, които да отърсят България от емблемата на една от най-корумпираните в ЕС държави. „Хора, които активно да се включат в реформата както на българското законодателство, така и на европейското“, посочи Йотова и направи кратък преглед на опитите за регулиране на тези процеси на европейско ниво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK