Възможности за сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът и иракският посланик

Снимка: Прессекретариат

Посланикът на Ирак изтъкна желанието за иракски инвестиции в България

За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

„Моята страна отдава голямо значение на отношенията с България“, заяви посланик Лина Джалал Омар Тофик и посочи, че Ирак се надява на двустранни посещения на високо ниво, както и на финализиране на редица меморандуми между двете държави в различни области. Последната сесия на Смесената междуправителствена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество се проведе през 2013 г., вицепрезидентът Йотова и посланик Тофик изразиха надежда за възстановяване на дейността ѝ.

Посланикът на Ирак изтъкна желанието за иракски инвестиции в България, както и интереса на бизнес дами в нейната страна за контакти с бизнес дамите в България. Вицепрезидентът посочи, че е необходима по-широка реклама на възможностите за бизнес сътрудничество с Ирак.

На срещата беше изтъкнат големият интерес от иракски студенти към обучение в България, особено по медицина, както и полезните за Ирак знания и умения на български медици.

Тема на разговора беше и борбата с тероризма. Посланик Тофик увери, че към момента ситуацията в Ирак е под контрол, но спящите терористични мрежи продължават да представляват опасност. „Далеч сме от елиминиране на проблема в европейски и световен мащаб, част от който са и чуждестранните бойци в терористични групировки“, заяви Илияна Йотова. Посланикът на Ирак отправи покана към български компании да се включат в процеса на възстановяване на разрушените селища в родината ѝ.

Вицепрезидентът приветства новия иракски посланик в неформалния клуб на дамите посланици, с които организира редовни срещи по различни теми, основно касаещи защитата на човешките права.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK