Пеканов забързва темпото по нужните за ПВУ 22 закона

Снимка: МС

По думите му всеки един нов кабинет, трябва да гарантира ефективна работа на институциите

"Задължение на служебното правителство е да гарантира, че страната ще продължи да се движи с бързи стъпки". Това заяви пред Нова телевизия Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

По думите му всеки един нов кабинет, трябва да гарантира ефективна работа на институциите. Направените промени, като смяната на областните управители и шефовете на НАП и Агенция "Митници" са абсолютно нормални. В пълното право на министрите е да подберат екипа си и да назначат хора, които ще свършат работа, добави Пеканов.

Той посочи, че служебният кабинет продължава да работи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Пеканов изтъкна, че това е един от приоритетите пред служебното правителство. ПВУ е основата за по-бързо развитие на страната, допълни той.

За второто плащане по ПВУ трябва да бъдат приети 22 закона. Предишното управление прие само един. Бъдещите депутати ще трябва да мислят за приемането на тези закони, които ще бъдат изработени от служебното правителство, добави Пеканов.

Приемането на въпросните 22 закона бе една от основните причини да се настоя за съставяне на правителство в рамките на 47 НС. Нито една от партиите от четворната или тройната коалиция обаче не показа готовност със законопроектите.

По думите му страната все още не е получила средствата по първото плащане по ПВУ. Той посочи, че се прави проверка дали всичко е документално изрядно. Страната ни трябва да получи 1,3 млрд. евро. Те ще бъдат изплатени до 2 месеца от поискването, след като се установи, че всичко е изрядно.

Работи се и усилено за покриване на критериите за влизане в еврозоната.

Пеканов коментира и ситуацията с газовата криза. Работим по намиране на решение за газовата криза. Диверсификацията на доставките на газ е основен приоритет. Създадохме кризисен щаб, който работи усърдно, заяви той.

Липсата на газ ще доведе до икономическите загуби. Последиците могат да бъдат лоши или катастрофални, каза още Пеканов, описвайки най-лошия възможен сценарии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK