Прокуратурата образува проверка за делата в ДКК

Снимка: news.bg

Ще бъдат разследвани обстоятелствата около сключвани в ДКК договори и последиците от тях

Днес прокуратурата е образувала досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в Държавна консолидационна компания (ДКК).

Ще бъдат разследвани обстоятелствата, свързани с редица договори, сключвани в ДКК, и последиците от тях, включително и изплатени вече средства по тези договори. В прессъобщението на прокуратурата се посочва, че ще бъдат изследвани и други обстоятелства. Не се уточнява в каква насока и какъв е обхватът на договорите, като досъдебното производство е образувано след проверка на КПКОНПИ.

Припомняме, че Антикорупцията се самосезира по данни, изнесени от трима от Управителния съвет на ДКК за действия на друг директор в компанията - Ваня Караганева, която бе назначение на тогавашния служебен министър и вече премиер Кирил Петков. След публикацията им на сайта на ДКК, наследника на Петков в МИ, Даниела Везиева защити действията на Караганева, а няколко дни по-късно поиска и оставката на тримата директори - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Наблюдаващ прокурор е счел, че са налице законен повод и достатъчно данни да образува досъдебно производство. Разследването по делото е възложено на следовател от Отдел "Следствен" към СГП.

Предстои събирането и проверката на доказателства по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс с оглед установяване на обективната истина, заявяват от прокуратурата. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK