Обвиняем за купуване на гласове в монтанско село е предаден на съд

Снимка: Infomreja.bg, архив

С.И. предлагал пари за гласуване в полза на определен номер в бюлетината

Районна прокуратура – Монтана, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.И., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление против политическите права на гражданите – по чл. 167, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

На 13.11.2021 г. обвиняемият С.И. срещнал познат в центъра на с. Ерден, област Монтана. Поинтересувал се дали ще гласува на предстоящите изборите за народни представители на 47-ото Народно събрание и за президент и вицепрезидент на Република България.

Той отговорил утвърдително, при което обвиняемият му дал 50 лева, за да гласува за посочения от него номер в бюлетината. На следващия ден мъжът упражнил избирателното си право по искания от С.И. начин.

В деня на изборите, 14.11.2021 г., обвиняемият С.И. бил в кафене в с. Ерден. По време на разговор се разбрал с жителка на селото да даде избирателния си глас в полза на определена политическа партия и кандидат-президентска двойка, като посочи казаните от него номера.

Жената изпълнила договорката, като отишла до секцията и гласувала. Връщайки се в заведението, С.И. й дал 50 лева в присъствие на съпруга й. Той на свой ред се поинтересувал дали и на него няма да му бъде платено, за да даде избирателния си глас за конкретна партия. Обвиняемият му отказал с обяснението, че „много говори“.

Ядосан от пренебрежителното отношение, мъжът разказал на полицейски служител за случилото се.

В хода на разследването е било установено, че по време на предходните избори за 46-ото Народно събрание, проведени на 11.07.2021 г., обвиняемият дал сумата от 80 лева на две лица, за да упражнят избирателното си право за партия, обозначена с конкретен номер в интегралната бюлетина.

Те взели парите, след което посетили избирателна секция. При гласуването обаче дали гласа си за друга партия.

Свидетелите по делото са дали показания пред съдия в Районния съд в гр. Монтана.

Предстои делото срещу осъждания по-рано С.И. да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK