Набират средства за възстановяването на вековен храм в село Стара Кресна

Снимка: Infomreja.bg

Даренията се събират по банкова сметка

Набират средства за възстановяването на вековен храм в село Стара Кресна.

С призив във фейсбук страницата „Обединени за Кресна“ се приканват дарители за да може отново храмът да отвори врати и да продължи живота си.

Историята на храма разказва:

Разрушената църква "Св. Арахангел Михаил" в с. Стара Кресна е истински родоначалник и духовен пастир на нашата общност. Храмът е сред първите български църкви, в които гръцките духовници били прогонени, за да се приведе в действие постановеното с фермана на султан Абдул Азис (27 февруари 1870 год.) право на българите, живеещи в пределите на "Църковния окръг" на Българската екзархия, да имат църковно служение на български език.

На 22 октомври 1870 год., Марко Корчев, синът му Лазар, Мицо Чорбаджи (същият, който на 16.X.1878 год., 11 дни след превземането на Кресненските ханове по време на Кресненско-Разложкото въстание е назначен за член на "Полицейското началство" в Кресна), Доню Юруков и други първенци на Кресна, водени от поп Томан Милев, прогонват гръцкия мелнишки владика и в храма прокънтява молитва на български език.

Паметните дни на "Св. Арахангел Михаил" не свършват с това събитие, но минават и през църковното, килийно училище, дало начално образование на дедите ни и така отворило за тях вратите на знанието и просперитета. Тук не можем да не споменен, че учителят Стефан Карчев изпъвом учил, а сетне и преподавал на децата там.

Нерадостната съдба на храма е свързана с неколкократни опожарявания, довели до настоящото му състояние, но светинята не заслужава подобна участ и трябва да бъде възстановена!

Още с всъпването си в длъжност, Николай Георгиев - кмет на община Кресна, се включи активно в инициатива за набиране на средства за възстановяването на църква "Св. Арахангел Михаил и през годините настойчиво призовава благородното дело да бъде доведено до успешен край.

Радостни сме да съобщим, че тези дни по сметката на църковното настоятелство са постъпили 2 500 лева от Елена Пейчева Кучкова, а доскорошният общински съветник от групата на "Обединени за Кресна", Владимир Харизанов, е внесъл 200 лв., съобщават от „Обединени за Кресна“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK