Учениците от 5 общини в Кюстендилско учат онлайн

Снимка: ОА - Кюстендил

В детските градини в областта ситуацията е спокойна

Към днешна дата училищата, които са на обучение от разстояние в електронна среда, са в общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Трекляно. В тези общини 14-дневната заболяваемост е над 750 на 100 хил. души население. Това обясни началникът на РУО Мая Стойчева-Николова по време на среща, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в областта. В срещата се включиха неговият заместник инж. Георги Илинов и директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

„В детските градини в областта ситуацията е спокойна. Не са затворени и работят. От утре на обучение от разстояние в електронна среда минават и училищата в общините Бобошево и Невестино“, обясни Мая Стойчева. Относно учениците в Рила и Кочериново началникът на РУО – Кюстендил уточни, че са на ротационен принцип.

Тя даде информация, че средният процент диагностицирани с Ковид-19 педагогически специалисти е 1,94%, а средният процент на ученици в областта – 0,3%. Пълна ваксинационна схема от педадогическите специалисти в училищата и детските градини в областта имат 517 души, а с непълна са 33 лица. Относно учениците: пълна ваксинационна схема имат 134, а 47 са с непълна /над 12-годишна възраст/.

„Пътят за намаляването на мерките е само един – ваксинация. Само за няколко дни в област Кюстендил се наблюдава, че броят на имунизираните лица е скочил двойно“, заяви д-р Златко Величков. От 18-ти до 25 октомври включително са поставени 1672 дози. За сравнение: в седмица от 11-ти до 17 октомври са били поставени 879 дози. Лицата със завършен ваксинационен цикъл в областта вече са 26 885.

Директорът на РЗИ даде информация и за актуалната ковид обстановка в областта. За изминалото денонощие новите положителни проби са общо 130. Новозаразени лица има във всички общини: Кюстендил – 57, Дупница – 46, Бобов дол – 9, Сапарева баня – 8, Невестино – 4, Бобошево – 2, Кочериново – 2, Рила – 1 и Трекляно – 1.

Към днешна дата в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 47 лица. Трима души са интубирани. Има и 27 пациенти на кислород и в средно тежко състояние.

В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са хоспитализирани 54 души. Петима са на интензивно лечение. По-голяма част от останалите пациенти са на кислород и в средно тежко състояние.

В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница са настанени за лечение 45 пациенти. На кислород са 30 души, като 13 от тях са в по-тежко състояние. Има и един пациент в реанимация.

През изминалото денонощие е починала 65-годишна жена, с придружаващи заболявания, от община Дупница. Областният оперативен щаб поднася искрени съболезнования на семейството и близките на починалата.

От Областния щаб отново отправят призив към жителите на Кюстендилска област да се имунизират. „Ваксините към момента са единственият вариант за спиране на разпространението на инфекцията. Това е начинът да се опази не само собственото ни здраве, но и здравето на нашите семейства и близки. Не губете време, защото губим човешки животи!“, призоваха от Областния оперативен щаб.

   

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK