„Вечният канцлер” Меркел отбелязва 15 години на власт

Снимка: Gulliver/Getty Images

Ако приключи четвъртия си мандат, тя ще „върже на възел” рекорда на Хелмут Кол за дълголетие като следвоенен лидер

На власт толкова дълго, че е наречена „вечен канцлер“ на Германия, Ангела Меркел отбелязва 15 години начело на европейската икономическа сила №1 в неделя с популярност и обществено доверие, бележещо нови висоти, докато оставащото й време в офиса се топи, отбелязва АФП.

С коронавируса, бушуващ по целия свят, пандемията демонстрира силните й страни като кризисен мениджър, мислещ за научно обосновани решения.
66-годишната Меркел заяви, че ще напусне канцлерския пост, когато настоящият й мандат изтече през 2021 г., и ще напусне политиката като цяло.

Ако приемем, че приключи четвъртия си мандат, тя ще „върже на възел” рекорда на Хелмут Кол за дълголетие като следвоенен лидер, доколкото цяло поколение млади германци никога не са познавали друг човек на върха.

Някога немислими призиви тя да се кандидатира за още един мандат вече може да бъде чута, подтикнати от стабилното й справяне с COVID-19 в Германия, където нивата на инфекция и смъртни случаи остават по-ниски от тези на повечето европейски партньори.

По-голямата част от германците казват, че се доверяват на нейната стратегия „чук и танц“ на по-строги и по-разхлабени ограничения въз основа на нивата на инфекция, която тя този месец нарече „сред най-трудните решения за моето време в офиса“.

Политически център

Умната, прагматична и невъзмутима Меркел през последните години служи като добре дошъл противовес на големите, нахални мъже от световната политика, от Доналд Тръмп до Владимир Путин, докато либералите я гледаха като „лидер на свободните свят".

Проучване на Pew Research Center миналия месец показа, че големи мнозинства в повечето западни страни имат "доверие в Меркел да направи правилното нещо по отношение на световните дела".

Обучен квантов химик, израсла зад Желязната завеса, Меркел отдавна е в синхрон с неблагоприятния за промяна електорат като гарант за стабилност и просперитет.

Нейните основни политически промени отразяват желанията на променящото се общество - сред тях постепенно премахване на ядрената енергетика след катастрофата във Фукушима през 2011 г. - и пренасят нейния Християндемократически съюз твърдо в политическия център.

Преди пандемията най-смелият й ход, който беше да остави отворени германски граници през 2015 г. за повече от един милион търсещи убежище, изглеждаше че ще определи нейното наследство.

Кралица на строгите икономии

Певецът-композитор Волф Биерман заяви, че Меркел "показа на света приятелското лице на човешката рационалност", когато избра да не използва "бодлива тел, бухалки, водни оръдия, картечници и танкове, за да прогони хиляди отчаяни бежанци на германската граница".

Докато много германци бяха за това, този ход породи нова крайнодясна партия, Алтернатива за Германия (AзГ), която навлезе в националната политика.
В същото време твърдолинейни лидери като унгарския премиер Виктор Орбан я обвиниха в „морален империализъм“ заради нейната приветлива позиция.
Пет години по-късно Европейският съюз не изглежда по-близо до единна политика в областта на миграцията.

Жената, известна някога като "канцлер на климата" заради натиск в посока възобновяеми източници на енергия, също се сблъсква с масово движение на млади избиратели, което я принуждава да накара Германия да изпълни собствените си ангажименти.

Тя се превърна в лидер на Европа по време на кризата в еврозоната, когато Берлин отстоява плавно намаляване на разходите в замяна на международни спасителни заеми за затънали в дългове държави.

Ядосаните протестиращи я нарекоха „кралицата на строгите икономии“ в Европа и я окарикатуриха в нацистки одежди.

Копнеж за свобода

Меркел, която сега е най-старшият лидер на ЕС и Г-7, започна като съвременник на Джордж Буш, Тони Блеър и Жак Ширак, когато стана най-младата и първа жена канцлер в Германия през 2005 г.

Меркел е родена Ангела Доротея Каснер на 17 юли 1954 г. в пристанищния град Хамбург, дъщеря на лутерански духовник и учителка.

Баща й преместил семейството в енория в малък град в комунистическия Изток по времето, когато повечето хора са се насочили в другата посока.
Най-добра ученичка, тя се справя отлично по математика и руски език, което й помогна да поддържа диалога с другия ветеран на световната сцена, Путин на Русия, който е бил офицер от КГБ в Дрезден, когато Берлинската стена падна през 1989 г.

Меркел запази името на първия си съпруг, за когото се омъжи през 1977 г. и се разведе пет години по-късно.

„Наследството ми ме оформи, например копнежът за свобода по време на живота ми в ГДР“, каза тя по повод 30-годишнината от обединението.

След падането на Берлинската стена Меркел, която работеше в химическа лаборатория, се присъедини към продемократична група, която щеше да се слее с християндемократите на Кол.

По-късно протестантката от изток ще бъде избран за лидер на партия, дотогава доминирана от западните католически патриарси.

Сега, в бурни времена на множество глобални кризи, периодът след Меркел изглежда несигурен.

Битката за лидерство се проточва с месеци, удължена от избухването на коронавируса, като резултатът все още е силно непредсказуем. /dariknews/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK