Александър Велев: Меркел остави стабилна Германия след себе си

Снимка: БГНЕС

Сега новото начало е, че за първи път такава коалиция застава начело на Германия

"Меркел остави една стабилна Германия след себе си, след 16 години начело на държавата, Германия е европейски лидер, премина през много кризи, но Меркел успя да ги преодолее успешно", коментира пред БНР Александър Велев, бивш кореспондент на БНР в Германия за новия канцлер там след края на ерата "Меркел" .

"Това бяха световната финансова криза през 2009 година и бежанската вълна през 2015 година. Но Меркел успя и двете кризи да овладее.

Сега новото начало е, че за първи път такава коалиция застава начело на Германия - свободни демократи, социалдемократи и зелени, които трудно се събират на едно място.
 
Зелените ще се борят за промяна на Германия в посока излизане от енергетиката с въглищата и за производство на електроенергия 80 на сто от възвръщаеми енергийни източници до 2030 година. Също и намаляване с 55 на сто въглеродният диоксид, който се изхвърля в атмосферата - политика за опазване на климата.
 
А също и дигитализация на индустрията, постигане на растеж, без поемане на нови дългове - това са трите важни цели на новото германско правителство.
 
От Германия и Франция може да се очаква също, те да бъдат двигателите на промените в Европейсикия съюз. Те както и досега демонтрират обща воля и желание за промени, макар че имат различия по отношение на ядрената енергетика", коментира още Велев.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK