Евтимов: Бюджет за отбрана от 2% е критичен минимум

Снимка: Infomreja.bg

Началникът на отбраната поясни, че в документа са направени два типа разчети

„Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум. Предвид сериозните нужди на Българската армия, целесъобразно е той да бъде над 2%“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпроси, съобщават от Министерството на отбраната.

Адмирал Ефтимов изрази увереност, че инвестиционната програма, която ще бъде предложена от Министерството на отбраната за разглеждане от правителството и парламента до месец ноември, ще бъде приета. „Държавното ръководство в лицето на Министерския съвет и Народното събрание се отнася много отговорно към повишаването на способностите на Българската армия и нейната модернизация. С президентството сме в непрекъсната връзка за всичко, което касае армията“, посочи той. 

Началникът на отбраната поясни, че в документа са направени два типа разчети – при 2% от БВП на страната и при 2,5% от него, съобразявайки се с прогнозата на Министерството на финансите. „Анализираме възможното развитие на обстановката, войната в Украйна и състоянието на сигурността в региона. Длъжни сме да доложим честно и отговорно на държавното ръководство, че това е необходимо на армията, за да си изпълни конституционните задължения“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че при 2% от БВП, с планираните средства до 2032 г. се получава добра композиция от сили и средства за всеобхватна модернизация, но възниква проблем с тяхната приоритизация при разпределението им по години. „Започнат ли няколко проекта заедно за известно време няма възможност да стартират други. Най-разумно е в 2024 г. и 2025 г. да надхвърлим 2% от БВП и да стартираме няколко проекта. Така ще дадем вяра, оптимизъм и мотивация на военнослужещите“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху значението на проекта за нови машини на пехотата, както и върху този за трикоординатни радари. Адмирал Ефтимов изрази надежда чрез инициативата на Германия за общо защитено европейско небе, по улеснени процедури и на конкурентни цени, да придобием така необходимите ни съвременни системи за противовъздушна отбрана. „Всичко е важно. За войника неговото лично снаряжение, оръжие и екипировка също е от критична важност“, подчерта началникът на отбраната. Той каза, че във всяка програма се залага и увеличение на възнагражденията за личния състав. „Сега военнослужещите също получиха повишение, но то не бе еднакво навсякъде – там, където некомплектът е най-голям и процентът на увеличение на заплатите бе най-висок. Надявам се и в бюджета за следващата година също да имаме възможност за повишаване на възнагражденията. Младият човек не се интересува само от заплатата, а и от това в каква технологична среда попада и какви са възможностите за развитие“, заяви той.  

Началникът на отбраната постави акцент върху важността на използването на максималните възможности на новите платформи за наблюдение и ситуационна осведоменост. „Информацията от новите самолети, кораби и машини за пехотата, от безпилотните летателни средства трябва да достига едновременно и в реално време, за да се вземе решение на тактическо, оперативно и стратегическо ниво в Българската армия, но и на държавно равнище. Ако не осигурим това, няма да оползотворим в пълен мащаб средствата, дадени за новите платформи“, каза адмирал Ефтимов. Той акцентира върху предизвикателствата пред комуникационно-информационните и кибер специалисти не само да придобиват и обменят информация, но и да я защитават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK